Skatteparadiset Belgia

Belgia har funnet en egen oppskrift for å tiltrekke seg rike skattebetalere: Kapitaleiere slipper å rapportere overskudd og utbytte. Reglene tildekker de sosiale ulikhetene og hindrer politisk mobilisering.

I valgår finner man ofte en syndebukk for alle problemer. I den franske valgkampen i vår havnet en overraskelsesgjest på lista over toppkandidater til syndebukke­rollen, i tillegg til innvandrerne og lavkostlandene. Den ene presidentkandidaten etter den andre, både til venstre og til høyre, rettet pekefingeren mot det fredelige kongedømmet Belgia, som de anklaget for å huse et økende antall franske eksilrikinger tiltrukket av landets skattesystem.

Ved første øyekast kan det virke som om denne anklagen bunner mer i belgisk surrealisme enn i de faktiske forhold. Belgia er en av verdens mest avanserte velferdsstater, noe landet sikrer gjennom skatteinntekter som i 2009 var på 45,9 prosent av landets BNP (i Norge er skatteinntektene 41,8 prosent av BNP). Skatt på arbeidsinntekt utgjør en viktig del av denne skatteinngangen i form av både sosiale avgifter og progressiv inntektsskatt med en toppskatt på rundt 50 prosent. I Belgia skattelegges også kapitalinntekter, disse skatteinntektene er på rundt 8,5–10 prosent av BNP, litt over gjennomsnittet i Europa. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Når kineserne drar på ferie

Default thumbnail
Neste sak

En iransk hverdag

Andre saker om Økonomi

«Vi holder deg i live»

31 prosent av amerikanske arbeidstakere har en såkalt ufaglært jobb. Jobbene er slitsomme, monotone og elendig

Hvem skal betale?

Kriser ligner hverandre. Når stormen herjer ber kapteinen om solidaritet, men så fort faren er over,

Planøkonomiens seier

Walmart, verdens største selskap, er kanskje det beste beviset på at om planøkonomien ikke fungerer i

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.