Skatteparadiset Belgia

Belgia har funnet en egen oppskrift for å tiltrekke seg rike skattebetalere: Kapitaleiere slipper å rapportere overskudd og utbytte. Reglene tildekker de sosiale ulikhetene og hindrer politisk mobilisering.

I valgår finner man ofte en syndebukk for alle problemer. I den franske valgkampen i vår havnet en overraskelsesgjest på lista over toppkandidater til syndebukke­rollen, i tillegg til innvandrerne og lavkostlandene. Den ene presidentkandidaten etter den andre, både til venstre og til høyre, rettet pekefingeren mot det fredelige kongedømmet Belgia, som de anklaget for å huse et økende antall franske eksilrikinger tiltrukket av landets skattesystem.

Ved første øyekast kan det virke som om denne anklagen bunner mer i belgisk surrealisme enn i de faktiske forhold. Belgia er en av verdens mest avanserte velferdsstater, noe landet sikrer gjennom skatteinntekter som i 2009 var på 45,9 prosent av landets BNP (i Norge er skatteinntektene 41,8 prosent av BNP). Skatt på arbeidsinntekt utgjør en viktig del av denne skatteinngangen i form av både sosiale avgifter og progressiv inntektsskatt med en toppskatt på rundt 50 prosent. I Belgia skattelegges også kapitalinntekter, disse skatteinntektene er på rundt 8,5–10 prosent av BNP, litt over gjennomsnittet i Europa. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal