Pest eller kolera

Koldbrannen i den amerikanske finanssektoren utløste en global økonomisk krise som vi alle kjenner resultatene av: arbeidsledighet, flere millioner bankerotte boligeiere, kutt i sosiale sikkerhetsnett. Likevel kan vi ikke fem år senere, som et enestående paradoks, utelukke at Mitt Romney kan komme til å flytte inn i Det hvite hus – en mann med en enorm formue skapt ved finansspekulasjon, utflytting av arbeidsplasser og skatteparadiset Cayman Islands.


Valget av Paul Ryan som visepresidentkandidat gir et innblikk i hva USA kan komme til å ligne på om velgerne fristes av det verste 6. november. Barack Obama har allerede akseptert en plan for å redusere budsjettunderskuddet, som vil kutte i de sosiale utgiftene uten å gjøre noe med det unormalt lave skattenivået på høye inntekter. Ryan mener at denne kapituleringen fra Demokratene på ingen måte er tilstrekkelig. Ryans program, som Romney har sluttet opp om og som Representantenes hus, hvor Republikanerne har flertall, allerede har bifalt, går inn for å redusere skatten ytterligere med 20 prosent og senke toppskatten til 25 prosent – det laveste nivået siden 1931. Samtidig vil han øke militærutgiftene. Alt dette skal oppnås ved å redusere budsjettunderskuddet i forhold til landets BNP til en tiendedel av dagens nivå. Hvordan håper Ryan å få til en slik prestasjon? Ved å overlate de fleste av statens sivile oppgaver til det private eller veldedighet. For eksempel skal helseforsikringen for fattige (Medicaid) kuttes med 78 prosent!

Siden begynnelsen av fjoråret har Obama ført en virkningsløs og brutal sparepolitikk i USA. I det ene øyeblikket gratulerer han seg med noen (sjeldne) gode økonomiske nyheter, som han hevder er resultat av sitt presidentskap. I det neste skylder han de dårlige nyhetene (som situasjonen i arbeidsmarkedet) på Republikanernes blokkeringer i parlamentet. En slik dialektikk virker ikke særlig mobiliserende på velgerne. Presidenten håper derfor at frykten for høyreradikalisering hos motstanderne skal sikre ham et nytt mandat. Men hva vil han bruke det til, når han har ødslet bort løftene i den første perioden og Kongressen etter valget i november sannsynligvis vil bli enda mer høyrevridd enn den han møtte da han flyttet inn i Det hvite hus?

Nok en gang vil millioner av skuffede amerikanere tvinges til å stemme på ham, i et fastlåst system med to partier som rivaliserer om å gi fordeler til næringslivet. De vil resignere overfor det sedvanlige valget mellom pest eller kolera i USA. Dommen deres vil likevel ikke være uten konsekvenser: Seier til et republikansk parti som er fast bestemt på å utslette sosialstaten, indignert av «trygdeproletariet», alliert med kristenfundamentalister og drevet til paranoia av islamhat vil sette standarden for en europeisk høyreside som allerede smaker på denne fristelsen.

Oversatt av R.N.


Fotnoter:
1 David Wessel, «Ryan reflects arc of GOP fiscal thinking», The Wall Street Journal, New York, 16. august 2012.

(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Kinas voksesmerter

Neste sak

Anerkjennelse eller sosial rettferdighet

Andre saker om Leder

Tjueårskrigen

Så snart krigslobbyen klirrer med Russland-bjella, hyler republikanerne og demokratene unisont i frykt – med redaksjonell

Sa noen systemisk?

USAs bedriftsledere og konservative politikere vil gjøre alt for at folkebevegelsen skal slå seg til ro

Pengenes andre ansikt

Gjeld har de siste femti årene blitt den dominerende, høyst reelle, men samtidig metafysiske veven som

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.