Palestina nekter å forsvinne

Fra bombing av Gaza til suksess i FN. Våpenhvilen i Gaza styrket Hamas regionalt og lokalt. Samtidig har Mahmoud Abbas klart å få Palestinas FN-søknad stemt gjennom i FNs generalforsamling. Men Abbas møter fortsatt motstand, ikke bare fra Israel, USA og flere europeiske land. Også palestinerne er skeptiske til hans lederskap.

Mens det arabiske folket viser sine forhåpninger om demokrati i den arabiske våren, er tiden inne for en palestinsk vår, for palestinsk uavhengighet,» sa Mahmoud Abbas, PLOs leder og president for De palestinske Selvstyremyndighetene, til en entusiastisk sal i FNs generalforsamling 23. september 2011. Et år senere, mens han talte fra samme podium, viste Israels krig mot Gaza hvor standhaftig den palestinske motstanden er – palestinerne nekter å forsvinne fra den politiske scenen. Samtidig avdekket krigen også styrkeforhold som får deres ønske om uavhengighet til å framstå som en fjern drøm, så lenge USA og EU støtter regjeringen i Tel Aviv.

Resultatet av den israelske offensiven, som endte 21. november med en våpenhvile framforhandlet av Egypts president Mohamed Morsi, ble langt fra negativt for Hamas. På tross av mange drepte sivile, enda flere skadde og store ødeleggelser, har Hamas kommet styrket ut av offensiven, på bekostning av Selvstyremyndighetene og rivalen Fatah. Organisasjonens popularitet, som de siste årene hadde falt i Gaza på grunn av deres styresett, er styrket: Hamas har bevist sin militære slagkraft, som mange palestinere mener er legitim overfor okkupasjonen, og har fått lempet litt på blokaden ­– noe Abbas, USA og EU har krevd i flere år, uten resultater. Dessuten har Hamas blitt anerkjent som en legitim forhandlingspartner i den arabiske verden og i Tyrkia. Den egyptiske statsministeren, den tunisiske utenriksministeren og en delegasjon fra Den arabiske liga har alle besøkt Gaza. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Atomkraftens partiske ordensmakt

Default thumbnail
Neste sak

Skalpellsafari i New Delhi

Andre saker om Palestina

Et folk i bur

Situasjonen på Gaza blir stadig verre. I 13 år har Israel sperret palestinerne inne i den

Israels glasstak

På tross av progressive lover på 1990-tallet er israelske kvinners rettigheter og levekår truet av machokultur,

Alltid tilbake til start

Femti år etter seksdagerskrigen. På seks dager i juni 1967 erobret Israel Sinai, syriske Golan, Vestbredden,

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.