Leder

Den hellige alliansen

Dagens framvoksende stormakter er ikke verdige arvtakere etter gårsdagens antikolonialister og antiimperialister.

Posted on

Landene i sør kontrollerer en økende del av verdensøkonomien. Det er bare rett og rimelig. Men denne rikdommen er så dårlig fordelt at inntektsforskjellene er enda større i Sør-Afrika og Kina enn i USA. Og formuene som har blitt skapt brukes framfor alt til å kjøpe opp vestlige selskaper og prestisjevarer, snarere enn å bedre levekårene og helsen til vanlige indere, kinesere, arabere og afrikanere.

Det kan se ut som om en ny æra med robber barons er i ferd med å innledes. I USA på slutten av 1800-tallet vokste det fram industridynastier med en legendarisk grådighet (John D. Rockefeller, J.P. Morgan, Cornelius Vanderbilt). De erstattet gradvis de store europeiske familiene innen olje, transport og bankvirksomhet. Til å begynne med var de rivaler, men de transatlantiske konkurrentene ble etter hvert enige om å utbytte verdens arbeidere, øke sine aksjonærers utbytte grenseløst og tømme jordens ressurser. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver