Den hellige alliansen

Dagens framvoksende stormakter er ikke verdige arvtakere etter gårsdagens antikolonialister og antiimperialister.

Landene i sør kontrollerer en økende del av verdensøkonomien. Det er bare rett og rimelig. Men denne rikdommen er så dårlig fordelt at inntektsforskjellene er enda større i Sør-Afrika og Kina enn i USA. Og formuene som har blitt skapt brukes framfor alt til å kjøpe opp vestlige selskaper og prestisjevarer, snarere enn å bedre levekårene og helsen til vanlige indere, kinesere, arabere og afrikanere.

Det kan se ut som om en ny æra med robber barons er i ferd med å innledes. I USA på slutten av 1800-tallet vokste det fram industridynastier med en legendarisk grådighet (John D. Rockefeller, J.P. Morgan, Cornelius Vanderbilt). De erstattet gradvis de store europeiske familiene innen olje, transport og bankvirksomhet. Til å begynne med var de rivaler, men de transatlantiske konkurrentene ble etter hvert enige om å utbytte verdens arbeidere, øke sine aksjonærers utbytte grenseløst og tømme jordens ressurser. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Nødvendig apokalypse

Default thumbnail
Neste sak

Homo acrobaticus

Andre saker om Leder

Tjueårskrigen

Så snart krigslobbyen klirrer med Russland-bjella, hyler republikanerne og demokratene unisont i frykt – med redaksjonell

Sa noen systemisk?

USAs bedriftsledere og konservative politikere vil gjøre alt for at folkebevegelsen skal slå seg til ro

Pengenes andre ansikt

Gjeld har de siste femti årene blitt den dominerende, høyst reelle, men samtidig metafysiske veven som

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.