Den hellige alliansen

Dagens framvoksende stormakter er ikke verdige arvtakere etter gårsdagens antikolonialister og antiimperialister.

Landene i sør kontrollerer en økende del av verdensøkonomien. Det er bare rett og rimelig. Men denne rikdommen er så dårlig fordelt at inntektsforskjellene er enda større i Sør-Afrika og Kina enn i USA. Og formuene som har blitt skapt brukes framfor alt til å kjøpe opp vestlige selskaper og prestisjevarer, snarere enn å bedre levekårene og helsen til vanlige indere, kinesere, arabere og afrikanere.

Det kan se ut som om en ny æra med robber barons er i ferd med å innledes. I USA på slutten av 1800-tallet vokste det fram industridynastier med en legendarisk grådighet (John D. Rockefeller, J.P. Morgan, Cornelius Vanderbilt). De erstattet gradvis de store europeiske familiene innen olje, transport og bankvirksomhet. Til å begynne med var de rivaler, men de transatlantiske konkurrentene ble etter hvert enige om å utbytte verdens arbeidere, øke sine aksjonærers utbytte grenseløst og tømme jordens ressurser. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Nødvendig apokalypse

Neste sak

Homo acrobaticus

Andre saker om Leder

0 kr 0