Krisen og territoriet

Det tok flere århundrer å samle den greske staten og forene territoriet. Krisen brukte derimot bare noen måneder på å tære bort statens fundament, mens de mange privatiseringene nå splitter opp territoriet.

februar 2013

Balkanske Hellas består av en rekke halvøyer klemt mot hverandre i en fraktal geografi. Fra de egeiske buktene til de joniske sundene, fra toppene i Pindosfjellene til toppene i Rodopifjellene, fra sletter til odder og odder til øyer, kjennetegnes landet av sin lunefulle natur som menneskene her har måttet temme og bearbeide. En tid var en av EUs prioriteringer å fjerne de greske enklavene. Langs veiene vitner en flom av skilt i europeiske farger – velkjent ornamentikk i EUs utkantland – om dette.

Men i en tid med økonomiske innstramninger forsterkes barrierer og romlige brudd. To år med privatisering av de nasjonale transportselskapene, nedleggelse av åtte større toglinjer, kutt i subsidiene til forbindelsene mellom kontinentet og de mange små øyene, økte billett- og bensinpriser, kombinert med kutt i inntekter, truer nå med å forsterke de territoriale ulikhetene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal