/

Vår løsning for Europa

3. januar innrømmet IMFs sjeføkonom at en «feil» hadde ledet institusjonen til å undervurdere den negative virkningen av innstramningene de fremmer. Venstrekoalisjonen Syriza foreslår nå at Hellas behandles slik det forgjeldede Vest-Tyskland ble behandlet i 1953.

Forbundsrepublikken Tyskland er nedsyltet i gjeld og truer med å trekke hele Europa med seg i fallet. Kreditorene, deriblant Hellas, er opptatt av å redde seg selv og dermed klar over et fenomen som bare overrasker liberalister: intern devaluering (det vil si lønnskutt) fører ikke til nedbetaling av utestående gjeld, snarere tvert imot.

På et ekstraordinært toppmøte i London 27. februar 1953 beslutter 21 land å revurdere kravene med tanke på deres partners reelle evne til å overholde sine forpliktelser. De kutter 60 prosent av den nominelle verdien på Vest-Tysklands utestående gjeld og gir landet en betalingsutsettelse på seks år (1953–1958), i tillegg utvides nedbetalingstiden til tretti år. De innfører også en utviklingsklausul som sier at landet ikke skal bruke mer enn fem prosent av eksportinntektene til å betjene gjelden. Europa reverserte Versailles-traktaten (1919) og la grunnlaget for Vest-Tysklands utvikling i etterkrigstiden. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Krisen og territoriet

Neste sak

Mur mot migrantene

Mer EU

Å selge Audi-er i Myanmar

For øyeblikket vrimler det med prosjekter om «verden etterpå», men de vil alle forbli like vidløftige som nytteløse så lenge de ikke angriper selve arkitekturen i EU.

Nytteløs Brexit

EUs knefall for USA er ingen overdrivelse. Det viser de europeiske regjeringenes reaksjon på USA «fredsplanen» for Israel-Palestina-konflikten.

Gülenistenes europeiske håp

Etter det mislykkede statskuppet i Tyrkia i 2016 har mange av Fethullah Gülens tilhengere flyktet til Europa, hvor den interne kampen om bevegelsens framtid nå pågår for fullt.

Hvem valgte Ursula von der Leyen?

Flere hundre millioner europeiske velgere har blitt ført bak lyset av en svart/hvitt-fortelling om at politikken i EU dreier seg om en politisk kamp mellom liberalere og populister.

Den europeiske papirhæren

Den franske regjeringen og EU presser på for mer privatisering i Frankrike, men alt tyder på kostnaden for fellesskapet ved konkurranseutsetting er langt høyere enn de forventede fordelene.

0 kr 0