EU / Hellas

Vår løsning for Europa

3. januar innrømmet IMFs sjeføkonom at en «feil» hadde ledet institusjonen til å undervurdere den negative virkningen av innstramningene de fremmer. Venstrekoalisjonen Syriza foreslår nå at Hellas behandles slik det forgjeldede Vest-Tyskland ble behandlet i 1953.

Posted on

Forbundsrepublikken Tyskland er nedsyltet i gjeld og truer med å trekke hele Europa med seg i fallet. Kreditorene, deriblant Hellas, er opptatt av å redde seg selv og dermed klar over et fenomen som bare overrasker liberalister: intern devaluering (det vil si lønnskutt) fører ikke til nedbetaling av utestående gjeld, snarere tvert imot.

På et ekstraordinært toppmøte i London 27. februar 1953 beslutter 21 land å revurdere kravene med tanke på deres partners reelle evne til å overholde sine forpliktelser. De kutter 60 prosent av den nominelle verdien på Vest-Tysklands utestående gjeld og gir landet en betalingsutsettelse på seks år (1953–1958), i tillegg utvides nedbetalingstiden til tretti år. De innfører også en utviklingsklausul som sier at landet ikke skal bruke mer enn fem prosent av eksportinntektene til å betjene gjelden. Europa reverserte Versailles-traktaten (1919) og la grunnlaget for Vest-Tysklands utvikling i etterkrigstiden. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver