/

Vår løsning for Europa

3. januar innrømmet IMFs sjeføkonom at en «feil» hadde ledet institusjonen til å undervurdere den negative virkningen av innstramningene de fremmer. Venstrekoalisjonen Syriza foreslår nå at Hellas behandles slik det forgjeldede Vest-Tyskland ble behandlet i 1953.

Forbundsrepublikken Tyskland er nedsyltet i gjeld og truer med å trekke hele Europa med seg i fallet. Kreditorene, deriblant Hellas, er opptatt av å redde seg selv og dermed klar over et fenomen som bare overrasker liberalister: intern devaluering (det vil si lønnskutt) fører ikke til nedbetaling av utestående gjeld, snarere tvert imot.

På et ekstraordinært toppmøte i London 27. februar 1953 beslutter 21 land å revurdere kravene med tanke på deres partners reelle evne til å overholde sine forpliktelser. De kutter 60 prosent av den nominelle verdien på Vest-Tysklands utestående gjeld og gir landet en betalingsutsettelse på seks år (1953–1958), i tillegg utvides nedbetalingstiden til tretti år. De innfører også en utviklingsklausul som sier at landet ikke skal bruke mer enn fem prosent av eksportinntektene til å betjene gjelden. Europa reverserte Versailles-traktaten (1919) og la grunnlaget for Vest-Tysklands utvikling i etterkrigstiden. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0