Den store skifersvindelen

Olje og gass fra skiferfjell har fått mange til å spå en gyllen framtid for USAs petroleumsindustri. Det internasjonale energibyrået mener USA vil bli verdens største olje- og gassprodusent innen 2017, mens ExxonMobil tror USA vil bli nettoeksportør innen 2025. Men ser vi nærmere på tallene oppdager vi raskt at noe ikke stemmer.

Overskriftene i den amerikanske pressen om en kommende økonomisk boom skapt av skifergassrevolusjonen, gir inntrykk av at USA bokstavelig talt bader i olje. I november spådde Det internasjonale energibyråets (IEA) «World Energy Outlook» at USA vil utkonkurrere Saudi-Arabia som verdens største oljeprodusent innen 2017 og bli «så å si selvforsynt» med energi. Ifølge IEA vil produksjonsøkningen fra 84 millioner fat/dagen i 2011 til 97 millioner fat/dagen i 2035 komme «utelukkende fra flytende naturgass og ukonvensjonelle kilder», i stor grad skiferolje og -gass, mens konvensjonell oljeproduksjon vil begynne å falle fra 2013.

Denne utvinningen basert på hydraulisk oppsprekking, også kalt fracking, har en enorm miljøkostnad: En blanding av vann, sand og kjemikalier blir injisert under høyt trykk for å lage sprekker i fjellet og tvinge ut gassen i brønnene, som bores horisontalt for å utsette mer av fjellet og få maksimal ressursutvinning. Samtidig skaper utvinningen flere hundre tusen jobber i USA og tilbyr en billig energikilde som finnes i rikelige mengder. Ifølge ExxonMobils «Energy Outlook 2013» vil skifergassrevolusjonen gjøre USA til en nettoeksportør av olje og gass innen 2025. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0