Krig

Dronen og selvmordsbomben

Kan USAs president likvidere amerikanske statsborgere? Spørsmålet ble stilt etter at den amerikanske Al-Qaida-lederen Anwar Al-Awlaki ble drept av en drone i Jemen i september 2011. Av uforståelige grunner vekker ikke bruken av disse førerløse flyene like stor avsky i vestlig opinion som selvmordsbombere.

Posted on

«For meg er roboten vårt svar på selvmordsangrepet.»
Bart Everett.[ref]Sitert i Peter W. Singer, Wired For War: The Robotics Revolution and Conflict in the 21st Century, Penguin, New York, 2009.[/ref]

Filosofen Walter Benjamin reflekterte over dronene, over de radiostyrte flyene som militærtenkere forestilte seg allerede på midten av 1930-tallet. Disse flyene illustrerte for ham forskjellen mellom en «første teknologi», med røtter i den prehistoriske kunsten, og en «andre teknologi» som kjennetegnet moderne industri. Det som skilte disse to var, ifølge Benjamin, ikke så mye den førstes underlegenhet eller arkaisme i forhold til den andre som deres forskjell i «retning og mål»: «Mens førstnevnte bruker mennesket så mye som mulig, reduserer sistnevnte dette til et minimum. Den første teknologiens bragder kan sies å kulminere i det menneskelige offer, mens sistnevntes kulminerer i det fjernstyrte flyet som ikke trenger menneskelig besetning.»[ref]Walter Benjamin, «Das Kunstwerk im Zeitalter seiner technischen Reproduzierbarkeit» (andre versjon), i Walter Benjamin, Gesammelte Schriften, bind 1, Suhrkamp, Frankfurt am Main, 1989, s. 350–384.[/ref] (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver