Skaper energi i landsbyene

En indisk kvinnefagforening satte i 2011 i gang et eksperiment med samfunnslønn i delstaten Madhya Pradesh. Resultatene var så oppløftende at den føderale regjeringen har endret sin fattigdomspolitikk.

Tretti kilometer sør for byen Indore, i delstaten Madhya Pradesh, deler den steinete veien landsbyen Panthbadodiya i to og svøper den inn i en evig aura av støv. I det enorme indre India, hvor et tørt landskap huser landets største «stammebefolkning», hvor underernæring rammer hardest. Langs veikanten, på avstand fra resten av bebyggelsen, har bhil-kvinnene samlet seg på en matte på bakken foran hus lagd av tørket jord og halm. Bhilene er i flertall i området, de er en innfødt stamme, ifølge klassifiseringen nedarvet fra britene, eller scheduled tribe ifølge kategoriene de indiske myndighetene innførte med sin politikk for positiv diskriminering av de fattigste kastene og lokalsamfunnene.

Mamatabai Punjraj retter på sitt lilla og okergule sjal, som beskytter henne mot solen og støvet, i tillegg til mennenes blikk. Den indiske regjeringen, forteller hun, ga dem en bigha (rundt 2,5 mål) dyrkbar mark. Noen måneder senere falt hun og brakk låret og venstre hånd da hun samlet ved fra et tre. «For å få tak i de 25 000 rupi (ca. 2700 kroner) sykehusinnleggelsen kostet, pantsatte vi jorda for 50 000 rupi. For de resterende 25 000 kjøpte vi en halv bigha som vi dyrker – mais i regntiden og bønner på vinteren. Men i fjor kom ikke regnet i tide og vi mistet avlingen vår. Vi vet ikke hvordan vi skal betale tilbake lånet på 25 000 rupi til jordeieren.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Bakenfor arbeidslinjen

Neste sak

Samfunnslønn i Norge?

Mer Økonomi

0 kr 0