Brasils bakgård

Over hele det politiske spekteret er søramerikanerne enig: Landene bør forene seg for å frigjøre seg fra USAs innflytelse. Arbeidsgivere og fagforeninger, sosiale bevegelser og myndigheter stiller seg alle bak ideen. Men det kan raskt ende med å skape en ny hegemonisk stormakt.

Over hele det politiske spekteret er søramerikanerne enig: Landene bør forene seg for å frigjøre seg fra USAs innflytelse. Arbeidsgivere og fagforeninger, sosiale bevegelser og myndigheter stiller seg alle bak ideen. Men det kan raskt ende med å skape en ny hegemonisk stormakt.

João Paulo Rodrigues og Rubens Barbosa har i utgangspunktet lite til felles. Siden barndommen har Rodrigues vært aktiv i De jordløses bevegelse (MST). Barbosa var ambassadør i London og Washington fra 1994 til 2004 og jobber nå som bedriftskonsulent. Jeg møter Rodrigues i et lite hus i et boligstrøk i São Paolo. Her er det verken plakater eller røde flagg, bare en ringeklokke uten navn. Barbosas kontor ligger i den fasjonable gata Brigadeiro Faria Lima hvor helikoptre transporterer travle toppledere mellom skyskraperne. Når jeg møter MST-lederen har han nettopp holdt et kurs for aktivister, mens den tidligere ambassadøren har «sneket til seg noen minutter» mellom to telefoner fra kunder som gjerne vil vite (før konkurrentene?) betingelsene i et offentlig anbud.

De to mennene har virkelig lite til felles. Likevel sier de av og til det samme. Når Rodrigues snakker om MSTs politiske prosjekt – «vrake nyliberalismen og skape et mer solidarisk økonomisk system» – sier han at regional integrasjon er en akutt nødvendighet. Barbosa drømmer om at Brasil skal «forvandle geografien til en politisk realitet». Samtidig er Latin-Amerika, ifølge ham, «Brasils bakgård, det naturlige baklandet for brasilianske selskaper». Mens han fikler med en liten eske formet som et kobbel jakthunder på en slede med påskriften «Er du ikke først, blir utsikten kjedelig», sier han at det viktigste er «å forsvare våre interesser» og styrke den regionale integreringen. (…)

Default thumbnail
Forrige sak

Spania vil aldri bli det samme

Default thumbnail
Neste sak

Dødelig tekstil

Andre saker om Latin-Amerika

Mediemisjonærene

Hvorfor er Juan Guaidó Venezuelas egentlige president? Hvor fort må den brasilianske statslederen kutte i pensjonene?

Evig narkokrig

President López Obrador lovet i valgkampen å endre strategi i Mexicos mislykkede krig mot narkotikakartellene. Ingenting

Hvor er de 43?

43 forsvunne lærerstudenter har blitt et symbol for meksikanerne på et dysfunksjonelt rettsvesen og ledere som

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.