Ny atomblokk i Øst

Mens Tyskland stenger sine atomkraftverk for å satse på fornybar energi, bygger naboene i øst nye atomreaktorer med støtte fra folket og russiske penger. Målet er å bli uavhengig av gass fra et Russland som mer enn gjerne selger dem sine gamle reaktorer.

«Atomkraftverket er det beste som har hendt oss,» sier borgermesteren i Paks tilfreds. János Hajdú har et fast blikk og en velstelt bart. Over skri-vebordet henger byvåpenet, som inkluderer et sølvfarget atomsymbol. «Paks er en liten by med 19 500 innbyggere, men lønningene her er høyere enn landsgjennomsnittet og infrastrukturen er bedre. Folk kommer fra hele landet for å besøke kraftverket. Det er vår stolthet.» Ved Donaus bredder i hjertet av Ungarn ser ikke atomkraftverket ut til å vekke særlig debatt. Beviset på det, sier atomtilhengeren Hajdú, er at han ble gjenvalgt for tredje gang i oktober 2010. «Regjeringen snakker nå om å utvide kraftverket. Vi venter utålmodige på det, for det vil gi landet større energiuav-hengighet og gjøre byen mer dynamisk.»

I enden av en liten allé mindre enn fem kilometer unna ligger de to blekgrønne betonghallene til MVM Paksi Atomerömü, atomkraftverket i Paks, hvor det er stor aktivitet. Den joviale Csaba Dohóczki, kommunikasjonsansvarlig for komplekset, forsikrer oss om at sikkerheten er optimal: «Over 2400 personer arbeider her. Dere ser selv at det er en stor maurtue.» Etter noen raske kontroller tar han oss med inn i labyrintene i hallen som huser enhet 1 og 2. I april 2003 inntraff et uhell, klasse 3 på den internasjonale skalaen over atomhendelser (INES), under det årlige påfyllet av brennstoff på reaktor 2. Den var ute av drift i nesten 18 måneder. «Ungarske og internasjonale sikkerhetsmyndigheter ga oss tillatelse til å sette den i drift igjen. I begynnelsen av 2012 besto vi uten problemer EU-kommisjonens stresstester. I høst ble funksjonstiden for reaktor 1 utvidet helt til 2032. Alle har stor tillit til oss.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0