Trøbbel i paradis

Vi vet hvorfor folk demonstrerer i Hellas og Spania, men hvorfor er det trøbbel i rasktvoksende land som Tyrkia og Brasil? spør Slavoj Zizek.

I sine tidlige skrifter beskriver Marx situasjonen i Tyskland som en situasjon der partikulære problemer bare lar seg løse gjennom en universell løsning: en global revolusjon. Dette er den mest presise formuleringen av forskjellen mellom en reformistisk og en revolusjonær tid: I en reformistisk tid forblir den globale revolusjonen en drøm som i beste fall holder liv i våre forsøk på å skape endringer lokalt, mens den i verste fall hindrer oss fra å skape virkelig endring. En revolusjonær situasjon oppstår derimot når det blir klart at bare en radikal global endring kan løse partikulære problemer. I denne rent formale betydningen var 1990 et revolusjonært år. Da ble det klart at de delvise reformene i kommuniststatene ikke ville være nok og at et globalt brudd var nødvendig for å løse enkeltproblemer, som å sørge for nok mat til befolkningen.

Hvor står vi i dag med tanke på denne forskjellen? Er de siste årenes problemer og protester tegn på en uunngåelig global krise, eller er de bare små hindre som kan håndteres, om ikke løses, lokalt? Det uhyggelige og illevarslende ved disse utbruddene er at de ikke bare, eller hovedsakelig ikke, finner sted i systemets svake punkt, men på steder som inntil nå har blitt sett på som suksessfortellinger. Vi vet hvorfor folk demonstrerer i Hellas og Spania, men hvorfor er det trøbbel i velstående eller rasktvoksende land som Tyrkia, Sverige og Brasil? I etterpåklokskapens lys kan vi nå se at det originale «trøbbel i paradis» var Khomeinis revolusjon i Iran, et land som offisielt blomstret, på rask vei mot en provestlig modernisering og Vestens mest trofaste allierte i regionen. Kanskje er det noe feil med vårt begrep om paradis. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Ny og verre økonomisk teori

Default thumbnail
Neste sak

Den blanke stemme

Andre saker om Kommentar

0 kr 0