Fracking Amerika

Skifergass endrer maktforholdene i verden. Om to–tre år vil USA bli en større oljeprodusent enn Saudi-Arabia. Den tidligere storimportøren av olje og gass, kan innen 15 år bli eksportør. Mens Russland ser ut til å bli skifergassrevolusjonens store taper.

august 2013

For ti år siden var gassmarkedet i stor grad styrt av amerikansk import. Nå er USA i ferd med å bli eksportør. Dette har radikalt forandret maktforholdene i verden. Teoretisk sett kan man utvinne skifergass i både Europa og Kina, så andre store land vil snart komme på banen. Imens risikerer land som Russland og Midtøsten å bli svekket, på tross av økonomisk, teknologisk om miljømessig tvil om denne ikke-konvensjonelle gassens framtid – i petroleumsindustrien er bløffing en del av spillet.

Fra etterkrigstiden til begynnelsen av 2010-tallet ble (konvensjonell) naturgass eksportert fra de store produksjonslandene (tidligere sovjetstater og Midtøsten) til de store forbruksområdene – USA, Kina og Europa. Dette oppsettet – materialisert i rørledninger, økonomiske avtaler og langsiktige storinvesteringer – ga en viss forutsigbarhet i markedet. Byggingen og sikringen av globale forsyningsårer skapte avhengighetsforhold mellom land, vekket ønsker om å intervenere og skapte allianser. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal