USA

Fracking Amerika

Skifergass endrer maktforholdene i verden. Om to–tre år vil USA bli en større oljeprodusent enn Saudi-Arabia. Den tidligere storimportøren av olje og gass, kan innen 15 år bli eksportør. Mens Russland ser ut til å bli skifergassrevolusjonens store taper.

Posted on

For ti år siden var gassmarkedet i stor grad styrt av amerikansk import. Nå er USA i ferd med å bli eksportør. Dette har radikalt forandret maktforholdene i verden. Teoretisk sett kan man utvinne skifergass i både Europa og Kina, så andre store land vil snart komme på banen. Imens risikerer land som Russland og Midtøsten å bli svekket, på tross av økonomisk, teknologisk om miljømessig tvil om denne ikke-konvensjonelle gassens framtid – i petroleumsindustrien er bløffing en del av spillet.[ref]Se Nafeez Mosaddeq Ahmed, «Den store skifersvindelen», Le Monde diplomatique, mars 2013. Konvensjonelle gasser finnes i porøs og lett gjennomtrengelig stein og er relativt enkel å utvinne. Ikke-konvensjonelle gasser finnes i mindre gjennomtrengelig stein som er vanskeligere å utvinne.[/ref]

Fra etterkrigstiden til begynnelsen av 2010-tallet ble (konvensjonell) naturgass eksportert fra de store produksjonslandene (tidligere sovjetstater og Midtøsten) til de store forbruksområdene – USA, Kina og Europa. Dette oppsettet – materialisert i rørledninger, økonomiske avtaler og langsiktige storinvesteringer – ga en viss forutsigbarhet i markedet. Byggingen og sikringen av globale forsyningsårer skapte avhengighetsforhold mellom land, vekket ønsker om å intervenere og skapte allianser. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver