USA

Paradis for oljeselskapene

Nord-Dakota. Ingen vet hvor mye skiferutvinningen forurenser i USA. Lokale myndigheter lar det være opp til oljeselskapene å rapportere uhell, på bekostning av folk og fe.

Posted on

Jacki Schilkes gård utenfor Williston er den eneste bebyggelsen i en radius på 35 kilometer. Hun nekter fortsatt oljeselskapene å bore på jordene hennes, men mye av oljeinfrastrukturen ligger like utenfor gjerdene. Siden 2011 har enkelte av kyrne blitt rammet av en underlig sykdom: De blir tynnere og noen mister halen. Hun ba myndighetene i Nord-Dakota undersøke jordene, men de offentlige inspektørene fant ingenting unormalt.

Schilke kontaktet derfor en uavhengig ekspert fra Detroit. I en luftprøve på gården fant han flere stoffer: benzen, metan, kloroform, butan, propan, toluen og xylen – alle stoffer som vanligvis blir funnet i forbindelse med utvinning av hydrokarboner med hydraulisk oppsprekking, eller fracking. I brønnene på gården fant han også større mengder sulfater, krom og strontium. Nevrotoksiner ble funnet i hjernen til Schilkes og i blodet hennes var det spor av flere tungmetaller. Totalt har hun mistet fem kyr, to hunder og flere kyllinger. Selv har hun fått dårligere helse. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver