Tilbake til gatene

Det muslimske brorskapet sverget på at de ikke ville søke presidentmakt. Da de brøt dette første løftet, lovet de «brød, frihet og sosial rettferdighet». Under deres styre har utryggheten økt, i likhet med nøden.

august 2013

Folket gikk derfor ut i gata igjen, for å kreve president Mursis avgang (se Alain Greshs artikkel «Militærets skygge over revolusjonen»). Noen revolusjoner starter på denne måten. Når de lykkes hylles de i århundrer uten at man bryr seg særlig om at de var relativt spontane eller ble utløst på et tynt juridisk grunnlag. Historien er ikke en jusforelesning.

Etter at Mubaraks diktatur falt var det illusorisk å tro at de første valgene ikke ville være preget av regimets langvarige kvelning av den politiske debatten. I disse tilfellene bekrefter velgerne ofte innflytelsen til de best strukturerte sosiale eller institusjonelle kreftene (storfamiliene, hæren, det tidligere enerådende partiet) eller til de organiserte gruppene som har bygget hemmelige nettverk for å unngå regimets undertrykking (Det muslimske brorskapet). Å lære seg demokrati krever mer tid enn ett valg. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal