Tilbake til gatene

Det muslimske brorskapet sverget på at de ikke ville søke presidentmakt. Da de brøt dette første løftet, lovet de «brød, frihet og sosial rettferdighet». Under deres styre har utryggheten økt, i likhet med nøden.

Folket gikk derfor ut i gata igjen, for å kreve president Mursis avgang (se Alain Greshs artikkel «Militærets skygge over revolusjonen»). Noen revolusjoner starter på denne måten. Når de lykkes hylles de i århundrer uten at man bryr seg særlig om at de var relativt spontane eller ble utløst på et tynt juridisk grunnlag. Historien er ikke en jusforelesning.

Etter at Mubaraks diktatur falt var det illusorisk å tro at de første valgene ikke ville være preget av regimets langvarige kvelning av den politiske debatten. I disse tilfellene bekrefter velgerne ofte innflytelsen til de best strukturerte sosiale eller institusjonelle kreftene (storfamiliene, hæren, det tidligere enerådende partiet) eller til de organiserte gruppene som har bygget hemmelige nettverk for å unngå regimets undertrykking (Det muslimske brorskapet). Å lære seg demokrati krever mer tid enn ett valg. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Demokratiets kiste

Neste sak

Boligspekulasjon for de fattige

Mer Leder

Fransk fiskekrok

I 2017 ble Emmanuel Macron framstilt som det liberale sentrums redning. Fire år senere er det ikke mye liberalitet igjen i presidentgjerningen hans.

«Ti stille!»

Når man har først har funnet et forhatt mål som ingen ønsker å bli forbundet med, er det lett å utvide rommet for bannlysning og forbud.

Vaklende topp

Når pengene ikke lenger sildrer riktig vei, må kasinoet tydeligvis stenges.

Hvem blir den neste fienden?

Siden Washington ønsker å innta lederrollen i kampen for «demokratiet», bør satellittstatene være klar over at USA ikke er enig med seg selv om hvem som er hovedfienden.

0 kr 0