Leder

Tilbake til gatene

Det muslimske brorskapet sverget på at de ikke ville søke presidentmakt. Da de brøt dette første løftet, lovet de «brød, frihet og sosial rettferdighet». Under deres styre har utryggheten økt, i likhet med nøden.

Posted on

Folket gikk derfor ut i gata igjen, for å kreve president Mursis avgang (se Alain Greshs artikkel «Militærets skygge over revolusjonen»). Noen revolusjoner starter på denne måten. Når de lykkes hylles de i århundrer uten at man bryr seg særlig om at de var relativt spontane eller ble utløst på et tynt juridisk grunnlag. Historien er ikke en jusforelesning.

Etter at Mubaraks diktatur falt var det illusorisk å tro at de første valgene ikke ville være preget av regimets langvarige kvelning av den politiske debatten. I disse tilfellene bekrefter velgerne ofte innflytelsen til de best strukturerte sosiale eller institusjonelle kreftene (storfamiliene, hæren, det tidligere enerådende partiet) eller til de organiserte gruppene som har bygget hemmelige nettverk for å unngå regimets undertrykking (Det muslimske brorskapet). Å lære seg demokrati krever mer tid enn ett valg. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver