Midtøsten

Den opplyste visjon

Mens EU krymper og USA har kjørt seg fast i en vekst som ikke skaper nye arbeidsplasser, utbasunerer golfstatene sin framtidsoptimisme i et vidløftig språk.

Posted on

På en energikonferanse i Qatars hovedstad Doha i april 2013 begynte og avsluttet en qatarsk taler innlegget sitt – på engelsk, selvfølgelig – med en hyllest av sin emirs enlightened vision. I salen smilte journalister og akademikere innforstått til hverandre. De var vant med slike formuleringer. Enkelte hadde til og med veddet om hvor mange ganger ordet «visjon» ville dukke opp. The vision er blitt allestedsnærværende i olje- og gassmonarkiene i Persiabukta – på seminarer, i offisielle dokumenter og turistbrosjyrer. Overalt prises «visjonen» til Hans Kongelige Høyhet, eller mer presist «Den høyeste av opphøyde himler».

Utover serviliteten språkbruken vitner om, er the vision det monarkene og hoffet ønsker å formidle til omverdenen. Folk skal vite at kongen, emiren eller sultanen en dag fikk en personlig visjon om hvordan han skulle utvikle landet sitt. A strategic vision, selvfølgelig, ikke et rikmannsinnfall. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver