Den opplyste visjon

Mens EU krymper og USA har kjørt seg fast i en vekst som ikke skaper nye arbeidsplasser, utbasunerer golfstatene sin framtidsoptimisme i et vidløftig språk.

På en energikonferanse i Qatars hovedstad Doha i april 2013 begynte og avsluttet en qatarsk taler innlegget sitt – på engelsk, selvfølgelig – med en hyllest av sin emirs enlightened vision. I salen smilte journalister og akademikere innforstått til hverandre. De var vant med slike formuleringer. Enkelte hadde til og med veddet om hvor mange ganger ordet «visjon» ville dukke opp. The vision er blitt allestedsnærværende i olje- og gassmonarkiene i Persiabukta – på seminarer, i offisielle dokumenter og turistbrosjyrer. Overalt prises «visjonen» til Hans Kongelige Høyhet, eller mer presist «Den høyeste av opphøyde himler».

Utover serviliteten språkbruken vitner om, er the vision det monarkene og hoffet ønsker å formidle til omverdenen. Folk skal vite at kongen, emiren eller sultanen en dag fikk en personlig visjon om hvordan han skulle utvikle landet sitt. A strategic vision, selvfølgelig, ikke et rikmannsinnfall. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

På vegne av venner

Default thumbnail
Neste sak

På kammerset

Andre saker om Midtøsten

0 kr 0