Økonomi

Vi må skape rikdom, ikke verdi

Kunnskap og naturens grenser, alt kan gjøres til penger. Slik har økonomene regnet seg fram til at «naturens tjenester» er verdt et sted mellom 16 000 og 54 000 milliarder dollar. Uten å se forskjellen på rikdom og verdi.

Posted on

Arbeidet er altså ikke den eneste kilden til de bruksverdiene, den materielle rikdommen som mennesket produserer. Arbeidet er dens far, som William Petty sier, og jorda er dens mor.
Karl Marx, Kapitalen.

Visste du at tjenestene til flaggermusene i USA er verdt 22,9 milliarder dollar? Hvordan har man kommet fram til denne klekkelige summen? Jo, man har regnet ut hvor mye sprøytemidler man sparer på at de fjerner skadedyr. Tjenestene til bestøvende insekter er verdsatt til 190 milliarder dollar i året, hvorav 153 milliarder for biene alene. Verdien på fotosyntesen til de franske skogene er beregnet ut fra markedsprisen på et tonn CO2.[ref]Annabelle Berger og Jean-Luc Peyron, «Les multiples valeurs de la forêt française» (De franske skogenes mange verdier), Institut français de l'environnement (IFEN), Les Données de l'environnement, nr. 105, Orléans, august 2005.[/ref] (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver