Soyainvasjonen i Paraguay

I juni 2012 ble president Fernando Lugo styrtet. Få dager senere godkjente de nye makthaverne åtte nye genmodifiserte korntyper. Til stor glede for de internasjonale gigantene og grunneierne som presser ut de lokale småbøndene.

Foto: Maurice Lemoine

Det er 24. august, en iskald vind river i ansiktene. 108 familier, inndelt i fire «brigader», er i ferd med å gjenokkupere jorda på et lite sted kalt Naranji To. Politiet har allerede forvist dem fire ganger. Familiene setter opp noen vaklende telt mellom husdyr og sekker. «I morgen vil vi begynne å plante avlinger vi kan leve av,» sier lederen Jorge Mercado, med en ikke helt overbevisende selvsikkerhet. Den siste utkastelsen var spesielt tøff: «Politiet brant ned 184 skur! De stjal dyrene og hønsene. De drepte grisene.»

I 1967 forærte diktatoren Alfredo Stroessner disse jordene til tyskeren Erich Vendri. Barna hans, Reiner og Margarita, «arvet» dem. Likevel tilhører jorda staten. «Vi sjekker med institusjo-nene hva som eies lovlig og hva de har skaffet seg på urettmessig vis,» forteller Jorge Mercado. «Vi har lang erfaring med å ta tilbake det paraguayanske territoriet bit for bit.» Mens han fortel-ler om de griske grunneierne (terratenientes) og soyaprodusentene (sojeros), legger mørket seg over den gryende leiren. Bøndene sitter sammenkrøpet rundt rødglødende fyrfat og nipper mate. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0