Voldsspiral i Irak

Konflikten i Syria sprer seg til Irak. Volden i Irak har ikke vært så høy siden krigen mellom militsene i 2006–2008 og uttrekningen av de amerikanske styrkene. Volden skyldes både konflikten i Syria og den irakiske statsministerens maktstrategi.

Hvordan stoppe en selvmordsbombe? Dette spørsmålet stilte myndighetene i Bagdad 30. november 2013, over ti år etter Saddam Husseins fall. Dødelige attentater har igjen blitt daglige, derfor arrangerte det irakiske sikkerhetsapparatet et seminar for å gi råd til kaféeiere i Bagdad. Over hundre næringsdrivende lyttet til rådene – hyre inn private vakter, slippe inn færre gjester – gitt av lite overbevisende, for ikke å si regelrett avmektige, politifolk. Hele landet er rammet av attentater og angrep som krevde mer enn 6000 liv i 2013. Regjeringen klarer åpenbart ikke å utrydde volden og forsøker nå å leve med den. «Det er alltid det samme. Når en bombe går av på et marked, innfører politiet og hæren portforbud i sektoren, men de kommer alltid etterpå! Som brannmenn slukker de ilden. Men det er pyromanene de må stoppe!» sier journalisten Mukhlas al-Juraisy som bor i Bagdad.

I hovedstaden legger alle familier ut om sin tragiske historie, sin bitterhet og sine døde. «Ingenting endret seg etter at amerikanerne trakk seg ut. Eksplosjonene fortsatte og fortsetter ennå. Det samme er tilfellet med arbeidsledigheten og de andre problemene irakerne lider under. Amerikanerne etterlot oss bare døden i arv. Engelskmennene bygde i det minste broer og skoler,» sier en bagdadbeboer med henvisning til den britiske okkupasjonen etter første verdenskrig. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0