Tyrkia

Apachene i Istanbul

Demonstrasjonene i Istanbul i fjor viste en annen side av det tyrkiske samfunnet. En side vi også gjenfinner hos en ny generasjon forfattere.

Posted on

For første gang på 43 år ble Galata-broen i Istanbul hevet tidlig på morgenen 1. mai i fjor. De to asfaltkledde brohalvdelene reiste seg som en svart mur mellom Det gylne horn og Taksim-plassen. I flere kilometers omkrets var alle tilkjørsler sperret av. Også fergene mellom den europeiske og den asiatiske bydelen var innstilt fram til klokka 16. Demonstrantene klarte likevel å nå fram til plassen, hvor de ble møtt med tåregass og panservogner. Noen uker senere stoppet opprørspolitiet også demonstrasjonene mot regjeringens planer for Gezi-parken og Taksim-promenaden. Men demonstrantene fikk snart følge av et stort antall innbyggere fra alle samfunnslag. Taksim-plassen har så lenge den har eksistert vært et viktig samlingspunkt for politiske markeringer, og har alltid gjenspeilet landets motsetninger og ambisjoner.

Motsetningene er også nedfelt i den halvmodernistiske stilen og typografien til plassen, som den franske byplanleggeren Henri Prost tegnet i 1939 og Mustafa Kemal Atatürk, det moderne Tyrkias grunnlegger, godkjente. Plassen er symbolsk knyttet til den tyrkiske republikk, som oppsto i 1923 da det osmanske riket gikk i oppløsning i kjølvannet av første verdenskrig og Sèvres-traktaten i 1920. Det er nettopp dette båndet statsminister Recep Tayyip Erdogan vil bryte ved å fjerne parken, gjenreise en «tro kopi» av en osmansk militærkaserne, bygge en moské og rive kultursenteret Atatürk. Taksim-plassen er et viktig knutepunkt for biltrafikk, og nylig også for t-banen og kabelbanen. Plassen ligger vendt ut mot bydelen Beyoglu og de mest frisinnede strøkene i Istanbul. Her finnes det utallige restauranter, teatre, kinoer, barer og nattklubber. Ungdommer strømmer hver kveld gjennom gatene. Og blant dem finner vi «apachene», forstadstenåringer i originale klær og spesielle frisyrer, som myndighetene mer eller mindre tolererer. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver