EU-tilpasset rumensk landsbygd

Millioner av rumenere lever av selvbergingslandbruk. I konkurransens navn har EU bestemt seg for å endre på dette. Nå reiser «europeiseringsagenter» rundt på landsbygda for å spre budskapet. 

Landbruksdepartementets bil suser ut av Bucuresti. Jeg får bli med til den rumenske landsbygda. Ved foten av Karpatene står det diskrete påler der det amerikanske selskapet Pioneer dyrker genmodifisert mais. Gigantiske stålskjeletter etter tungindustrien ligger forlatt midt i Agro Invests store kornåkre: På svære skilt røper den rumenske matvaregiganten sin nylige appetitt på tsjernozioem, denne svarte matjorda som er Europas mest fruktbare. «Se, det er dere!» roper Gabriel Garban, kommunikasjonsdirektør for Betalingskontoret for utvikling av landbruk og fiske, når vi passerer en fargerik Michelin-bildekkfabrikk. Litt lenger framme speider en tårnfalk på en gammel bonde som sitter i gresset. Ljåen ligger ved siden av, mens han løfter blikket fra ei bok for å se etter sin eneste ku. «Han kultiverer seg,» sier Garban og minner oss om den rumenske filosofen Lucian Blagas berømte formulering: «Evigheten ble født på landet.»

Når vi kommer til Sercaia midt i landet virker det som om evigheten har gitt full gass. «Det nasjonale utviklingsprogrammet for landsbygda (NRDP) kommer til din landsby!» annonserer en plakat på rådhusdøra. I et telt på fotballbanen gir seks blåkledde «europeiseringsagenter» en PowerPoint-presentasjon om et «prosjekt for å finansiere melkegårder». Siden 2007 har Romania fått støtte fra Det europeiske landbruksfondet for bygdeutvikling, som finansierer deler av initiativet: Målet er å gjøre gründere av de tre og en halv millioner rumenske bøndene med gårder på mindre enn én hektar. Romania er på europatoppen i andel bønder: 30 prosent av den yrkesaktive befolkningen, mot 28 prosent i 1989. Kommunismens fall og forfallet i industrien sendte rumenerne tilbake til jorda, men de ofte oppstykkede jordene er i snitt to hektar, mot 55 i Frankrike. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

At være i verden uden et køn

Neste sak

Ski og politikk

Mer Øst-Europa

Ukrainas ruinerende bankreform

Siden 2014 har Ukraina avviklet over hundre banker for å bekjempe den utbredte korrupsjonen i landet. Men oppryddingen har snarere ført til en omfordeling av rikdommen innad i landets oligarki, og ruinert mange tusen småsparere.

Paternalistens fall

Aleksandr Lukasjenko har i lang tid framstilt seg som den strenge landsfaderen. Presidentens retorikk og personkult har mistet sin kraft, men veien er fortsatt lang for hviterusserne som har gått lei av regimets valgfusk og paternalisme.

Skuffelse i Ukraina

I desember vekket Paris-toppmøtet nytt håp om en løsning på konflikten i Donbass. Men de beskjedne resultatene antyder at Øst-Ukraina vil forbli en frossen konflikt.

Arbeidslinja på hviterussisk

I kampen mot arbeidsledighet hos unge har Hviterussland en heller uvanlig løsning i Europa: Myndighetene garanterer en første jobb til nyutdannede.

0 kr 0