Patos bit for bit

Her kan ligne science fiction med sitt forhold mellom mann og operativsystem, men uten så altfor hardt trykk på science. Og hvor fiktivt opplegget er, må nesten overlates den enkeltes tro på hovedrollens innlevelsesevne.

Her kan ligne science fiction med sitt forhold mellom mann og operativsystem, men uten så altfor hardt trykk på science. Og hvor fiktivt opplegget er, må nesten overlates den enkeltes tro på hovedrollens innlevelsesevne.

Spike Jonzes suksess har etter mitt syn ikke vært noen selvfølge. Inntrykket av den uutholdelige, men overraskende populære, I hodet på John Malkovich (1999) var det av en lang, søkt vits, et utslag av stonerhumor som burde fått fisle hen med boblene i bongen den ble unnfanget ved. Med filmer som denne og Adaptation (2002) og diverse skaterfilmer og popvideoer (Beastie Boys og Chemical Brothers, blant andre), har han pådratt seg en kult som har gitt karrieren luft under vingene.

Det er prisverdig at amerikanske regissører gjør såpass brave forsøk på nyskapning. Om ikke annet kan Jonze ha inspirert andre der ute til å satse på sine villeste ideer. Dessuten vet vi at folk som Almodovar, Cronenberg og Van Sant har ungdomssynder bak seg som ikke på noen måte innvarslet karrierene de i dag kan se tilbake på. Man plikter derfor å gjøre porten høy. (…)

Default thumbnail
Forrige sak

Prisen for billige burgere

Default thumbnail
Neste sak

Essayet som livsform

Andre saker om Film

Familiens sorte får

Familiefesten skriver sig på behændig vis ind i en arketypisk genre. Den styrer udenom genrens værste

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.