Patos bit for bit

Her kan ligne science fiction med sitt forhold mellom mann og operativsystem, men uten så altfor hardt trykk på science. Og hvor fiktivt opplegget er, må nesten overlates den enkeltes tro på hovedrollens innlevelsesevne.

Spike Jonzes suksess har etter mitt syn ikke vært noen selvfølge. Inntrykket av den uutholdelige, men overraskende populære, I hodet på John Malkovich (1999) var det av en lang, søkt vits, et utslag av stonerhumor som burde fått fisle hen med boblene i bongen den ble unnfanget ved. Med filmer som denne og Adaptation (2002) og diverse skaterfilmer og popvideoer (Beastie Boys og Chemical Brothers, blant andre), har han pådratt seg en kult som har gitt karrieren luft under vingene.

Det er prisverdig at amerikanske regissører gjør såpass brave forsøk på nyskapning. Om ikke annet kan Jonze ha inspirert andre der ute til å satse på sine villeste ideer. Dessuten vet vi at folk som Almodovar, Cronenberg og Van Sant har ungdomssynder bak seg som ikke på noen måte innvarslet karrierene de i dag kan se tilbake på. Man plikter derfor å gjøre porten høy. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Prisen for billige burgere

Neste sak

Essayet som livsform

Mer Film

Den enlige mor og huset

Herself er en sympatisk beretning om en enlig mors kamp, funderet i en virkelig boligkrise i samtidens Dublin, hvor hen ved ti tusind mennesker kæmper med at finde en varig bolig.

Usjarmerende diskresjon

Noen har filmet noe og sendt det videre. Overgrepet blir ikke spesifisert som en voldtekt. Likevel er det åpenbart rape revenge-motivet som driver Emerald Fennells debutfilm, der subsjangeren har fått en tidsmessig oppgradering av struktur og miljø.

Blikket rettet mod mennesket

Er man nysgerrig på mennesket i al sin mærkværdige mangfoldighed, er dokumentarfestivalen HUMAN i Oslo et godt sted at opholde sig.

Bakenfor pandemien

The Covid Diaries, videodagbøkene til fem unge mennesker i New York, kan sies å være en bagatell, men ikke desto mindre en sympatisk sådan.

Avkortet ungdomstid

François Ozons Sommeren '85 og HBO-serien It's a Sin tar oss tilbake til åttitallet og tidens vilkår for homofil kjærlighet. It's a Sin har dessuten aids på dagsorden, og viser hva den nifse sykdommen gjorde med liv, helse og omgangsform.

0 kr 0