Prisen for billige burgere

USAs hurtigmatkjeder er ikke restauranter, men matsystemer betjent av billig ufaglært arbeidskraft. Lønna er så dårlig at arbeiderne årlig mottar sju milliarder dollar i sosialhjelp. Sist sommer gikk de til streik i North Carolina.

februar 2014

La meg fortelle om en liten strekning av Hillsborough Road i Durham, North Carolina. Mellom to motorveier, en kort kjøretur fra de ærverdige tårnene til Duke University, ligger det langs en veistubb på litt over en kilometer en McDonald’s, en Cracker Barrel, en Wendy’s, en Waffle House, en Bojangle’s, en Biscuitville, en Subway, en Taco Bell og en Kentucky Fried Chicken (KFC). Går du ned denne gjennomfartsåren, vil du se at bakken er dekket av servietter og lysegule pappkrus. Men så er det heller ikke meningen at du skal gå langs dette strekket av Hillsborough Road. Dette landskapet er ment å ses gjennom bilruta med stereoen på fullt. Faktisk virker flere av bilistene forbløffet når de ser en fotgjenger her, noe som kanskje forklarer hvorfor jeg nesten ble påkjørt to ganger.

Men det var ikke en bil som traff meg på Hillsborough Road, det var en åpenbaring: en spontan erkjennelse av hurtigmateffektiviteten. Jeg sto og stirret på en enkel gul bygning som inneholdt et Waffle House da det slo meg – meningen med hele dette panoramaet av kjederestauranter. De modulbaserte byggene, den samlebåndbaserte matserveringen, de doble frityrgrytene og sausdispenserne, selv de smarte plastlokkene på kaffekoppene med brettbare lokk over drikkehullet – de var alle triumfer for den menneskelige oppfinnsomhet. Jeg måtte beundre dem. Samtidig innebærer denne konsentrerte effektiviteten også en enorm sløsing – av drivstoff, av luftavkjøling, av land, av søppelfyllinger. Innenfor boblen er dette et industrielt mesterverk, utenfor boblen virker det som om folk og ting kun eksisterer for å forbrukes. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal