Fabrikkene som forsvant

Baru er arbeiderklassens og innvandrernes forteller i tegneseriene, og den mest prisbelønte av alle franske serieskapere. Han vil gi arbeiderne verdighet ved å gjøre dem til hovedpersoner. Samtidig tegner han portrettet av Europas avindustrialisering.

mars 2014

Ingen europeisk festival uttrykker tegneserienes kulturelle klassereise bedre enn franske Angoulême. Serieskapere inntar byens teater med «Concert de dessins», tegneseriekonsert. Et nasjonalt tegneseriemuseum viser påkostede utstillinger og har en imponerende permanent samling tegneseriekunst. Franske aviser og magasiner trykker side opp og side ned med artikler og anmeldelser, og Libération illustrerer på åpningsdagen alle sakene i avisen med tegneserier. Det skulle da også bare mangle når festivalen lar presserommet fylle en fløy i rådhuset og byr journalistene på fri bar. Angoulême ligger i Cognac-distriktet, to og en halv time med hurtigtog sørvest for Paris.

Festivalen, som ble arrangert første gang i 1974, motbeviser samtidig påstandene om tegneseriens snarlige død som populærkultur. Den siste uka i januar er byen med 50 000 innbyggere fylt til randen av rundt 200 000 besøkende. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal