Økonomi

Privatiserte katastrofer

Tørke, orkaner og oversvømmelser skaper menneskelige drama verden over. Men gjeldskvalte stater sliter med å betale kostnadene. Derfor vender de seg til finansmarkedene, og nye katastrofale finansprodukter.

Posted on

I november slo tyfonen Haiyan inn over Filippinene. Den drepte mer enn 6000 mennesker, ødela helt eller delvis halvannen million boliger og forårsaket skader for 13 milliarder dollar. Tre måneder senere presenterte to forsikringsselskaper, Munich Re og Willis Re, sammen med FN-kontoret for katastrofeforebygging (UNISDR), et nytt finansprodukt for landets senatorer: Philippines Risk and Insurance Scheme for Municipalities (PRISM). Produktet skal bøte på statens antatt manglende evne til å håndtere klimakatastrofer, et slags katastrofelån med høy avkastning som kommunene skal tilby private investorer.[ref] Imelda V. Abano, «Philippines mulls disaster risk insurance for local governments», Thomson Reuters Foundation, London, 22. januar 2014.[/ref] Investorene vil få saftige renter subsidiert av staten, men hvis det skjer en katastrofe som er kraftig eller alvorlig nok etter forhåndsdefinerte rammer, mister de innsatsen.

Weather derivaties, catastrophe bonds (også kalt cat bonds) og andre forsikringsprodukter mot ekstremvær er en formidabel suksess. Flere asiatiske land, Mexico, Tyrkia og Chile, samt den amerikanske delstaten Alabama, som ble hardt rammet av orkanen Katrina i 2005, bruker slike forsikringer i en eller annen form. Ifølge markedsførerne dreier det seg om å la finansmarkedene ta seg av forsikring mot naturkatastrofer og alt rundt – forsikringspremier, trusselvurdering, erstatning for ofre. Men hvorfor involverer finanssektoren seg i naturen når den viser så tydelige tegn på utmattelse? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver