Algerie endrer seg raskere enn lederne

Til tross for sykdom stiller Abdelaziz Bouteflika til valg 17. april, etter 15 år som president, til stor skuffelse for en befolkning som har mistet all tiltro til sine ledere for lang tid siden.

«På slutten av sommeren strømmet en bølge av panikk gjennom maktens korridorer,» forteller en tidligere minister. «På få dager ble partiet, etterretningstjenestene, regjeringen og hæren snudd på hodet.» Regjeringspartiet Den nasjonale frigjøringsfronten (FLN) utnevnte i hui og hast Amar Sadaani til ny generalsekretær. I 2007 ble han kastet som parlamentspresident på grunn av noen lyssky affærer som aldri ble oppklart, og nå ble han påtvunget en sentralkomité som ikke ville ha ham.

Sjefen for det hemmelige politiet – organisert under hærens generalstab med navnet Direktorat for etterretning og sikkerhet (DRS) – den mystiske og urokkelige general Mohamed «Toufik» Mediène, ble hengt ut offentlig av Saadani. Under mye oppstyr ble han fratatt flere av sine oppgaver, blant annet fordeling av statlige annonser i pressen og manipulering av partier, fagforeninger og organisasjoner for å opprettholde regimets pluralistiske fasade. Ti ministre fikk sparken, inkludert forsvarsministeren, innenriksministeren, justisministeren og utenriksministeren. Statslederen sa til alle, unntatt en som ble overført til grunnlovsdomstolen: «Det er ikke det at du ikke har gjort en god jobb, men … » Men hva? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

For viktig for debatt

Default thumbnail
Neste sak

Det nye Athen

Andre saker om Algerie

Islamister for boikott

Siden starten på protestbevegelsen Hirak har algeriske islamister deltatt i demonstrasjonene uten sine egne slagord. De

Marionetten i Algerie

Algerierne har i månedsvis demonstrert for å fjerne Abdelaziz Bouteflika, men ingen vet hvem som egentlig

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.