Algerie endrer seg raskere enn lederne

Til tross for sykdom stiller Abdelaziz Bouteflika til valg 17. april, etter 15 år som president, til stor skuffelse for en befolkning som har mistet all tiltro til sine ledere for lang tid siden.

«På slutten av sommeren strømmet en bølge av panikk gjennom maktens korridorer,» forteller en tidligere minister. «På få dager ble partiet, etterretningstjenestene, regjeringen og hæren snudd på hodet.» Regjeringspartiet Den nasjonale frigjøringsfronten (FLN) utnevnte i hui og hast Amar Sadaani til ny generalsekretær. I 2007 ble han kastet som parlamentspresident på grunn av noen lyssky affærer som aldri ble oppklart, og nå ble han påtvunget en sentralkomité som ikke ville ha ham.

Sjefen for det hemmelige politiet – organisert under hærens generalstab med navnet Direktorat for etterretning og sikkerhet (DRS) – den mystiske og urokkelige general Mohamed «Toufik» Mediène, ble hengt ut offentlig av Saadani. Under mye oppstyr ble han fratatt flere av sine oppgaver, blant annet fordeling av statlige annonser i pressen og manipulering av partier, fagforeninger og organisasjoner for å opprettholde regimets pluralistiske fasade. Ti ministre fikk sparken, inkludert forsvarsministeren, innenriksministeren, justisministeren og utenriksministeren. Statslederen sa til alle, unntatt en som ble overført til grunnlovsdomstolen: «Det er ikke det at du ikke har gjort en god jobb, men … » Men hva? (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

For viktig for debatt

Neste sak

Det nye Athen

Mer Algerie

Islamister for boikott

Siden starten på protestbevegelsen Hirak har algeriske islamister deltatt i demonstrasjonene uten sine egne slagord. De største godkjente partiene i bevegelsen har bestemt seg for ikke å stille kandidat i presidentvalget 12. desember. Det gjelder Samfunnsbevegelse for fred (MSP), ledet av Abderrazak Makri, som mener valget vil bli preget av «fusk» og at den nye valgmyndigheten ikke er uavhengig. Den kjente islamistlederen Abdallah Djaballah fra partiet Rettferdighets- og utviklingsfronten (FJD) nekter å delta i et valg som ikke er «fritt og transparent». En av de fem presidentkandidatene, Abdelkader Bengrina, håper derimot å tjene på boikotten. «Min historie og karriere viser at jeg er en sann islamist», sa han til pressen noen dager før valgkampen. Ingenting tilsier at utspillet vil overbevise de som anklager ham for å forråde Hirak.

Algerie forent mot regimet

Hver fredag siden 22. februar har en enorm folkebevegelse demonstrert mot det sittende regimet. Etter å ha tvunget Abdelaziz Bouteflika til å gå av, protesterer de nå mot det kommende presidentvalget og for et nytt politisk system.

Forbud og fordommer

I et land preget av sosial og religiøst press, og et snevert syn på maskulinitet, er homofili fortsatt straffbart. Men en ny åpning mot verden med internett og politiske protester kan endre situasjonen.

Supportere mot regimet

Protestene mot regimet i Algerie viser ingen tegn til å avta etter at Abdelaziz Bouteflika gikk av i april. En spydspiss i demonstrasjonene har vært fotball­supporterne, som lenge har brukt tribunene til å kritisere makten.

Marionetten i Algerie

Algerierne har i månedsvis demonstrert for å fjerne Abdelaziz Bouteflika, men ingen vet hvem som egentlig bestemmer.

0 kr 0