Algerie endrer seg raskere enn lederne

Til tross for sykdom stiller Abdelaziz Bouteflika til valg 17. april, etter 15 år som president, til stor skuffelse for en befolkning som har mistet all tiltro til sine ledere for lang tid siden.

april 2014

«På slutten av sommeren strømmet en bølge av panikk gjennom maktens korridorer,» forteller en tidligere minister. «På få dager ble partiet, etterretningstjenestene, regjeringen og hæren snudd på hodet.» Regjeringspartiet Den nasjonale frigjøringsfronten (FLN) utnevnte i hui og hast Amar Sadaani til ny generalsekretær. I 2007 ble han kastet som parlamentspresident på grunn av noen lyssky affærer som aldri ble oppklart, og nå ble han påtvunget en sentralkomité som ikke ville ha ham.

Sjefen for det hemmelige politiet – organisert under hærens generalstab med navnet Direktorat for etterretning og sikkerhet (DRS) – den mystiske og urokkelige general Mohamed «Toufik» Mediène, ble hengt ut offentlig av Saadani. Under mye oppstyr ble han fratatt flere av sine oppgaver, blant annet fordeling av statlige annonser i pressen og manipulering av partier, fagforeninger og organisasjoner for å opprettholde regimets pluralistiske fasade. Ti ministre fikk sparken, inkludert forsvarsministeren, innenriksministeren, justisministeren og utenriksministeren. Statslederen sa til alle, unntatt en som ble overført til grunnlovsdomstolen: «Det er ikke det at du ikke har gjort en god jobb, men … » Men hva? (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal