Ukraina

Ukraina er ikke verdens undergang

De gode, de onde og Russland. For å forstå en krise må man se på historien, kulturen, økonomien og geografien, og ikke minst aktørenes ulike oppfatninger. Men i de vestlige regjeringskontorene foretrekker man grove forenklinger og moralisme.

Posted on

Mediedekningen av hendelsene i Ukraina viser tydelig at for deler av det vestlige diplomatiet dreier ikke kriser seg lenger om misforhold mellom rasjonelle aktørers interesser og synspunkt, men om den endelige konfrontasjonen mellom det Gode og det Onde der historiens mening utspilles.

Russland passer perfekt inn i dette lettfattelige narrativet. Ifølge mange kommentatorer er dette et barbarisk land styrt av kosakker, en fremmed halvmongolsk verden der KGBs arvtakere pønsker ut dystre konspirasjoner for nevrotiske tsarer som plasker rundt i den egoistiske kalkylens iskalde vann.[ref] Se for eksempel Bernard Henri-Lévy «Ukraine’s Revolu-tionaries Are Not Fascists», The Daily Beast, 26. februar 2014, www.thedailybeast.com.[/ref] Disse tilbaketrukne autokratene, avskåret fra samtiden, flytter sakte brikkene på store sjakk-brett i elfenben i stedet for å lese The Economist. Fra tid til annen senker de en atomubåt i Barentshavet, fordi de synes det er gøy å forurense, eller holder en ulovlig folkeavstemning i deres «nære utland» for å vekke Sovjetunionen til live igjen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver