Saudi-Arabia

Ensom på den arabiske halvøy

Saudi-Arabia i stormens øye. Kongedømmet er omringet av urolige naboland, men frykter mest av alt at Iran skal bli tatt inn i varmen.

Posted on

«Iran har alltid blandet seg inn i saudiarabiske forhold. I 2003 var det Iran som ga grønt lys til Al-Qaida-angrepene i Saudi-Arabia.»[ref] Kongedømmet ble utsatt for en serie attentater fra Al-Qaida, særlig i Riyadh.[/ref] Professoren fra universitetet i Riyadh virker sikker i sin sak. Han er overbevist om at det eksisterer en usannsynlig allianse mellom sjiaregimet og sunniorganisasjo-nen som åpenlyst forakter «kjettere». Og han er ikke den eneste. 12. februar ba den innflytelsesrike spaltisten Tarik al-Homeid i avisen Asharq al-Awsat (eid av den saudiarabiske kongefami-lien) USA akseptere at Iran er den sentrale gudfaren til Osama bin Ladens organisasjon.

Er en voksende følelse av å være omringet forklaringen på disse underlige spekulasjonene? «Det blir stadig mer urolig ved grensene våre, og bak ser vi Irans hånd,» fortsetter profes-soren. Det er stor uro i Irak og kontakten mellom Saudi-Arabia og Nuri al-Malikis irakiske regjering er praktisk talt brutt. I Bahrain mener mange saudiere at opprøret i kjølvannet av «den arabiske våren» i Tunisia og Egypt var et iransk forsøk på å skape uro inntil det ble slått ned med hjelp av saudiske soldater i mars 2011. Og i Jemen, mener de at den regionale opprørs-gruppen, kalt Houti-opprørerne etter grunnleggeren Hussein al-Houti, er styrt av den iranske revolusjonsgarden. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver