Ensom på den arabiske halvøy

Saudi-Arabia i stormens øye. Kongedømmet er omringet av urolige naboland, men frykter mest av alt at Iran skal bli tatt inn i varmen.

«Iran har alltid blandet seg inn i saudiarabiske forhold. I 2003 var det Iran som ga grønt lys til Al-Qaida-angrepene i Saudi-Arabia.» Professoren fra universitetet i Riyadh virker sikker i sin sak. Han er overbevist om at det eksisterer en usannsynlig allianse mellom sjiaregimet og sunniorganisasjo-nen som åpenlyst forakter «kjettere». Og han er ikke den eneste. 12. februar ba den innflytelsesrike spaltisten Tarik al-Homeid i avisen Asharq al-Awsat (eid av den saudiarabiske kongefami-lien) USA akseptere at Iran er den sentrale gudfaren til Osama bin Ladens organisasjon.

Er en voksende følelse av å være omringet forklaringen på disse underlige spekulasjonene? «Det blir stadig mer urolig ved grensene våre, og bak ser vi Irans hånd,» fortsetter profes-soren. Det er stor uro i Irak og kontakten mellom Saudi-Arabia og Nuri al-Malikis irakiske regjering er praktisk talt brutt. I Bahrain mener mange saudiere at opprøret i kjølvannet av «den arabiske våren» i Tunisia og Egypt var et iransk forsøk på å skape uro inntil det ble slått ned med hjelp av saudiske soldater i mars 2011. Og i Jemen, mener de at den regionale opprørs-gruppen, kalt Houti-opprørerne etter grunnleggeren Hussein al-Houti, er styrt av den iranske revolusjonsgarden. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Folkenes Europa

Neste sak

Frykten for Iran

Mer Saudi-Arabia

Saudi-Arabias andre olje

Koronapandemien har tvunget Saudi-Arabia til å avlyse årets pilegrimsferd til Mekka, og med det inntekter på

Wahhabistene slår tilbake

Kronprins Mohammed bin Salmans løfter om å bekjempe ekstremisme innebærer ikke nødvendigvis religiøs reform.Mohammed bin Salmans

0 kr 0