Avtale for ny finanskrise

Sammen med femti andre land, under det komiske navnet Really Good Friends of Services, forhandler Norge om en ny handelsavtale som vil forby regulering av finansindustrien.

Den 19. juni publiserte WikiLeaks et nytt viktig lekket dokument, nemlig en del av avtaleutkastet til frihandelsavtalen om tjenester, Trade in Services Agreement (TISA), som har vært under forhandling siden i fjor. Dagbladet samarbeidet med WikiLeaks om publiseringen og slo saken stort opp, men siden har det vært stille. Ingen aviser har så langt tatt tak i dokumentet eller forhandlingene, hvor Norge er en av drivkreftene for en avtale som bærer bud om en ny runde avreguleringer av en finanssektor som, hvis finanskrisen i 2008 har lært oss noe som helst, heller bør reguleres strengt.

TISA har blitt kritisert av en rekke organisasjoner siden forhandlingene begynte. Men i likhet med den mer omtalte frihandelsavtalen mellom EU og USA, Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), er innholdet i forhandlingene strengt hemmelige og dermed vanskelig å skape en offentlig debatt rundt. Derfor burde det definitivt være i offentlighetens interesse å granske dokumentet og kreve mer åpenhet. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Obamas skyld?

Neste sak

Kaldere krig?

Mer Leder

Fransk fiskekrok

I 2017 ble Emmanuel Macron framstilt som det liberale sentrums redning. Fire år senere er det ikke mye liberalitet igjen i presidentgjerningen hans.

«Ti stille!»

Når man har først har funnet et forhatt mål som ingen ønsker å bli forbundet med, er det lett å utvide rommet for bannlysning og forbud.

Vaklende topp

Når pengene ikke lenger sildrer riktig vei, må kasinoet tydeligvis stenges.

Hvem blir den neste fienden?

Siden Washington ønsker å innta lederrollen i kampen for «demokratiet», bør satellittstatene være klar over at USA ikke er enig med seg selv om hvem som er hovedfienden.

0 kr 0