Avtale for ny finanskrise

Sammen med femti andre land, under det komiske navnet Really Good Friends of Services, forhandler Norge om en ny handelsavtale som vil forby regulering av finansindustrien.

Den 19. juni publiserte WikiLeaks et nytt viktig lekket dokument, nemlig en del av avtaleutkastet til frihandelsavtalen om tjenester, Trade in Services Agreement (TISA), som har vært under forhandling siden i fjor.Dagbladet samarbeidet med WikiLeaks om publiseringen og slo saken stort opp, men siden har det vært stille. Ingen aviser har så langt tatt tak i dokumentet eller forhandlingene, hvor Norge er en av drivkreftene for en avtale som bærer bud om en ny runde avreguleringer av en finanssektor som, hvis finanskrisen i 2008 har lært oss noe som helst, heller bør reguleres strengt.

TISA har blitt kritisert av en rekke organisasjoner siden forhandlingene begynte. Men i likhet med den mer omtalte frihandelsavtalen mellom EU og USA, Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), er innholdet i forhandlingene strengt hemmelige og dermed vanskelig å skape en offentlig debatt rundt. Derfor burde det definitivt være i offentlighetens interesse å granske dokumentet og kreve mer åpenhet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0