Avtale for ny finanskrise

Sammen med femti andre land, under det komiske navnet Really Good Friends of Services, forhandler Norge om en ny handelsavtale som vil forby regulering av finansindustrien.

Den 19. juni publiserte WikiLeaks et nytt viktig lekket dokument, nemlig en del av avtaleutkastet til frihandelsavtalen om tjenester, Trade in Services Agreement (TISA), som har vært under forhandling siden i fjor.[ref] «Her er avtalen Norge og 49 andre land har forsøkt å holde hemmelig», Dagbladet. 19. juni 2014. [/ref] Dagbladet samarbeidet med WikiLeaks om publiseringen og slo saken stort opp, men siden har det vært stille. Ingen aviser har så langt tatt tak i dokumentet eller forhandlingene, hvor Norge er en av drivkreftene for en avtale som bærer bud om en ny runde avreguleringer av en finanssektor som, hvis finanskrisen i 2008 har lært oss noe som helst, heller bør reguleres strengt.

TISA har blitt kritisert av en rekke organisasjoner siden forhandlingene begynte. Men i likhet med den mer omtalte frihandelsavtalen mellom EU og USA, Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), er innholdet i forhandlingene strengt hemmelige og dermed vanskelig å skape en offentlig debatt rundt. Derfor burde det definitivt være i offentlighetens interesse å granske dokumentet og kreve mer åpenhet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Default thumbnail
Forrige sak

Obamas skyld?

Default thumbnail
Neste sak

Kaldere krig?

Andre saker om Leder

Default thumbnail

Nytteløs Brexit

EUs knefall for USA er ingen overdrivelse. Det viser de europeiske regjeringenes

Default thumbnail

Grønn frikobling

Forutsetningen for en reell grønn politikk er å frikoble den fra økonomisk

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.