Grenser uten nasjoner

Kartet stemmer ikke lenger med terrenget i Midtøsten. Og statene synes ikke lenger i stand til å håndtere uroen og spenningene i regionen. Vi er nå vitne til den moderne nasjonalstatens fullstendige kollaps i regionen.

juli 2014

«Planlegger Europa en ny Sykes-Picot-avtale?» spurte en kollega meg i Beirut nylig. Sykes-Picot-avtalen var en hemmelig avtale Frankrike og Storbritannia inngikk i mai 1916 som tegnet opp et nytt kart over Midtøsten. Spørsmålet var basert på to antakelser: Det gamle Midtøsten-systemet fra første verdenskrig har rast sammen og Europa både kan og vil etablere en ny politisk orden i området.

Kartet over Midtøsten er faktisk villedende. Grensene til Irak, Syria, Libanon, Tyrkia og Jemen er i dag fiktive og avspeiler ikke virkeligheten. Grensen mellom Syria og Irak sluttet å eksistere i 2012, om ikke før. På irakisk side kontrollerer Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL) en stor del av ørkenprovinsen Anbar og nærmest hele Falluja. Denne sunnimuslimske islamistgruppen tok i tillegg nylig kontroll over Mosul. ISIL er også til stede på den andre siden av grensen, nord i Syria, fra Abu Kamal helt til Raqqa og Aleppo. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal