Irak

Grenser uten nasjoner

Kartet stemmer ikke lenger med terrenget i Midtøsten. Og statene synes ikke lenger i stand til å håndtere uroen og spenningene i regionen. Vi er nå vitne til den moderne nasjonalstatens fullstendige kollaps i regionen.

Posted on

«Planlegger Europa en ny Sykes-Picot-avtale?» spurte en kollega meg i Beirut nylig. Sykes-Picot-avtalen var en hemmelig avtale Frankrike og Storbritannia inngikk i mai 1916 som tegnet opp et nytt kart over Midtøsten. Spørsmålet var basert på to antakelser: Det gamle Midtøsten-systemet fra første verdenskrig har rast sammen og Europa både kan og vil etablere en ny politisk orden i området.

Kartet over Midtøsten er faktisk villedende. Grensene til Irak, Syria, Libanon, Tyrkia og Jemen er i dag fiktive og avspeiler ikke virkeligheten. Grensen mellom Syria og Irak sluttet å eksistere i 2012, om ikke før. På irakisk side kontrollerer Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL) en stor del av ørkenprovinsen Anbar og nærmest hele Falluja. Denne sunnimuslimske islamistgruppen tok i tillegg nylig kontroll over Mosul. ISIL er også til stede på den andre siden av grensen, nord i Syria, fra Abu Kamal helt til Raqqa og Aleppo. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver