Obamas skyld?

I 2002 ville ikke Obama «helle bensin på bålet i Midtøsten». Vil han være like klarsynt i månedene som kommer?

Var han synsk, den folkevalgte fra Illinois som allerede i oktober 2002 sa at en invasjon av Irak bare ville «helle bensin på bålet i Midtøsten, oppildne de verste impulsene i den arabiske verden og styrke rekrutteringen til Al-Qaida»? Var han mer framsynt enn visepresidenten i USA, som lovet at de amerikanske soldatene ville bli «mottatt som frigjørere»? I disse dager er det sistnevnte, Dick Cheney, som anklager førstnevnte, Barack Obama, for å ha handlet som en evneveik forræder i Irak. Og Cheney er freidig nok til å skrive: «Sjelden har en amerikansk president tatt så mye feil om så masse på bekostning av så mange.»1

Obama utelukker for tiden å sende amerikanske tropper for å slåss mot jihadistene som nå kontrollerer deler av Irak (se side 9–13). Men han har gått med på å sende 300 «militærrådgivere» til regimet i Bagdad, samtidig som han gjør det klart at statsminister Nuri al-Maliki må byttes ut. For snart seksti år siden sendte USA «militærrådgivere» til et annet korrupt og autokratisk regime, nemlig Vietnam under Ngô Dihn Diêm. En dag fikk amerikanerne nok av hans utakknemlighet og lot ham bli (eller fikk ham) drept. Det som skjedde etterpå forklarer muligens det amerikanske folkets uvilje mot å slutte seg til krigshisserne denne gangen: militær opptrapping, brann i hele Indokina og flere millioner døde.

Vestmaktenes intervensjoner har vært like katastrofale for den arabiske verden. Der de kunne ha bidratt til økonomisk og sosial utvikling i Tunisia eller Egypt ved for eksempel å slette gjeld, er vestmaktene gjerrige, men de bryr seg ikke om utgiftene når de må knuse nye fiender med de store humanitære prinsippene som begrunnelse. Disse prinsippene gjelder aldri for deres regionale undersåtter: verken Israel, Qatar eller Saudi-Arabia.2

13. juni ga Obama Irak skylden for tragedien i landet som USA la i ruiner: «Det siste tiåret har amerikanske soldater ofret mye for å gi irakerne en mulighet til å skape deres egen framtid.» Med denne travestien av historien, oppildnet Obama de nykonservative, som ser enhver amerikansk uttrekning som forvarsel om amerikansk undergang og generelt kaos.

Krigen i Irak var «vunnet» før dagens president inntok Det hvite hus, gjentar nå den republikanske senatoren John McCain. Ifølge ham er løsningen på alle internasjonale kriser å sende inn US marines. 15. mars ville han sende amerikanske soldater til Ukraina. 13. mai krevde han militærintervensjon i Nigeria. I 2002 ville ikke Obama «helle bensin på bålet i Midtøsten». Vil han være like klarsynt i månedene som kommer?

Oversatt av R.N.