«Militæret er vår nasjonalreligion»

Flere israelske soldater har det siste tiåret forsøkt å fortelle hva som egentlig skjer i de okkuperte territoriene. Snarere enn å beskytte Israels sikkerhet, dreier det seg om å kontrollere stadig mer av det palestinske området, sier israelske Avihai Stollar fra veteranorganisasjonen Breaking the Silence.

august 2014

Den 7. juni markerte Breaking the Silence tiårsjubileum på Habima Square i Tel Aviv. 350 tidligere soldater, politikere, journalister og aktivister leste i ti timer opp vitnesbyrd fra soldater som har tjenestegjort på Vestbredden, i Gaza og Øst-Jerusalem. I organisasjonens ti år har den samlet inn 950 vitnesbyrd fra soldater som har avtjent verneplikten i Israeli Defence Force (IDF). Vitnesbyrdene reiser spørsmålet om «forsvarsstyrken» faktisk forsvarer Israel mot «terrorister».

Breaking the Silence er en ideell organisasjon med støtte fra blant annet Det norske utenriksdepartementet, som ga dem 64 000 dollar i 2012, og Kirkens Nødhjelp, som har gitt dem reisemidler for å formidle sitt budskap i utlandet. Organisasjonen forsøker å skape offentlig bevissthet om realiteten i «den militære okkupasjonen i de okkuperte territoriene». De konfronterer folk internt i Israel med hva soldatene egentlig gjør ute i de okkuperte områdene. Deres vitnemål beskriver hvordan soldatene rutinemessig trakasserer og undertrykker palestinerne, mens verden utenfor får høre at det kun er noen «få råtne epler» i hæren som utfører slike overgrep. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal