Arnested for den palestinske motstanden

Gaza tok imot 200 000 palestinske flyktninger fordrevet av Israel i 1948. Under elendige levekår vokste det her fram en politisk bevissthet og motstandsvilje, som Israel i over 60 år har prøvd å kvele med ekstrem brutalitet.

Etter å ha mistet styrken sin da fristerinnen Dalila klippet håret hans, faller hebreeren Samson i hendene på filisterne – hvor navnet Palestina stammer fra – som stikker ut øynene på ham. En dag henter de ham for å ha det moro med ham: «Samson tok tak rundt de to midtsøylene som huset hvilte på, den ene holdt han i med høyre arm og den andre med venstre. Så la han seg mot dem. Samson sa: «La meg dø sammen med filisterne!» Han tok i av all kraft. Da styrtet huset sammen over byhøvdingene og over alt folket som var der. Og dem han drepte da han døde, var flere enn dem han hadde drept mens han levde.» Den kjente fortellingen fra Bibelen utspiller seg i Gaza, hovedstaden til filisterne, hebreernes fiendefolk.

Gaza har i uminnelige tider vært et veikryss for handelsrutene mellom Europa og Asia, mellom Midtøsten og Afrika. Helt siden antikken har ulike stormakter kjempet om kontroll over byen og området, fra faraoenes Egypt og Romerriket til Det bysantinske riket. Det er her, i år 634, at Bysants beseires for første gang av tilhengerne av en den gang ukjent religion, islam, hvis profet Mohammed hadde gått bort to år tidligere. Gaza forble under muslimsk styre helt fram til første verdenskrig, med noen kortere og lengre mellomspill: korsfarerrikene, mongolsk invasjon, Napoleons ekspedisjon. «Like lett å ta som å miste,» skriver Jean-Pierre Filiu i sin grundige bok om området, Histoire de Gaza. Porten til Palestina ble erobret fra Det osmanske riket av den britiske generalen Edmund Allenby 9. november 1917, og ga den britiske hæren fri passasje til Jerusalem som den inntok 11. desember. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Et spørsmål om balanse

Neste sak

Ordenes virkelighet

Mer Gaza

0 kr 0