Bli aksjonær i et menneske!

Nye selskaper som Upstart, Pave og Lumni vil gjøre metaforen menneskelig kapital til virkelighet.

Da Xavier Dorison og Thomas Allart lagde tegneserien HSE. Human Stock Exchange så de på den som science fiction. Men snart kan den gå for å være en dokumentar. Settingen er som følger: Når økonomien i de industrialiserte landene utslettes av en krise uten sidestykke i historien, synes bare en finansverdi å ha overlevd: mennesket. Samfunnets «vinnere» kan notere seg på en egen børs og få summen på kapitaliseringen. De heldige velges ut etter drastiske kriterier – yrke, inntekt, men også sivilstatus, glukosenivå, «sosio-relasjonell koeffisient» – og betaler en del av inntektene sine som utbytte til aksjonærene.

Det svært så virkelige mennesket Adam Steege kunne vært en av personene i HSE. For å finansiere sitt nystartede selskap for kirurgisk utstyr lagde han en profil på crowdfunding-nettstedet Upstart som ble etablert i 2012. Mens det på tradisjonelle folkefinansieringsnettsteder, som Ulule, er prosjekter som selges til investorene, er det på Upstart enkeltindividet som legges ut på markedet. Steeges CV har åpenbart vært overbevisende: Den 27 år gamle Columbia-utdannede ingeniøren hentet inn 60 000 dollar fra 26 investorer, som han nå skylder seks prosent av sin årsinntekt i ti år. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Mitt siste møte med Márquez

Neste sak

Pikettys kapitalisme med et menneskelig ansikt

Mer Økonomi

Hvorfor amerikansk fagbevegelse taper mot Amazon

Hollywood-kjendiser, journalister, ledende politikere og selv landets president støttet fagorganiseringen av Amazons lager i Bessemer i Alabama. Men ikke arbeiderne. Er press fra Amazon nok til å forklare nederlaget?

Plattformpopulismens profitable farse

I januar gikk flere tusen hobbyinvestorer sammen for å presse opp aksjekursen på selskaper som store investeringsfond hadde satset på at ville falle. Det var ingen revolusjon, men et skoleeksempel på Silicon Valleys populisme.

Full fart mot gårsdagens verden

De politiske tiltakene for å dempe den økonomiske krisen forårsaket av koronapandemien, synes bare å ha akselerert grunntendensene i samfunnet. Ulikhetene øker, og arbeidslivet blir stadig usikrere.

Frihandelsbombe i Asia

Mens handelskonflikten mellom USA og Kina pågår for fullt har Kina inngått verdens største handelsavtale med 14 andre asiatiske land.

Verdenshandelens nye slaver

Flere hundre tusen sjøfolk er strandet på land eller til sjøs. For verdens regjeringer har handel vært viktigere enn sjøfolkenes helse. Nå frykter flere selskaper at handelsrutene skal kollapse.

0 kr 0