Et spørsmål om balanse

I konflikten i Midtøsten, hvor skylden ikke er likt fordelt, innebærer «balansert» å glemme hvilken part som er okkupasjonsmakten.

Den israelske hærens straffetokt i Gaza har vekket til live en av den moderne journalistikkens mest spontane ambisjoner: retten til latskap. I mer profesjonelle termer kalles det «balanse». Slik den høyreekstreme amerikanske tv-kanalen Fox News kaller seg, ikke uten et snev av ironi, fair and balanced, rettferdig og balansert.

I konflikten i Midtøsten, hvor skylden ikke er likt fordelt, innebærer «balansert» å glemme hvilken part som er okkupasjonsmakten. Men for de fleste vestlige journalister er dette også en måte å beskytte seg mot fanatismen til de som ikke liker å høre brysomme fakta, ved å «balansere» disse mot ordene til andre kommentatorer som bortforklarer dem. Bortsett fra at vi ikke ser den samme bekymringen for balanse i andre internasjonale kriser, for eksempel i Ukraina, og det av minst to grunner. For det første burde bildene fra et utvidet blodbad i Gaza og bildene fra en rakett-alarm på en strand i Tel Aviv få balanseskålen til å helle i en viss retning. Dessuten, fordi noen av aktørene, israelerne i dette tilfellet, har profesjonelle pr-folk, mens de andre ikke har annet å gi vestlige medier enn lidelsene til sin sivilbefolkning. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Var det nødvendig å drepe Gaddafi?

Default thumbnail
Neste sak

Arnested for den palestinske motstanden

Andre saker om Leder

Tjueårskrigen

Så snart krigslobbyen klirrer med Russland-bjella, hyler republikanerne og demokratene unisont i frykt – med redaksjonell

Sa noen systemisk?

USAs bedriftsledere og konservative politikere vil gjøre alt for at folkebevegelsen skal slå seg til ro

Pengenes andre ansikt

Gjeld har de siste femti årene blitt den dominerende, høyst reelle, men samtidig metafysiske veven som

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.