Et spørsmål om balanse

I konflikten i Midtøsten, hvor skylden ikke er likt fordelt, innebærer «balansert» å glemme hvilken part som er okkupasjonsmakten.

Den israelske hærens straffetokt i Gaza har vekket til live en av den moderne journalistikkens mest spontane ambisjoner: retten til latskap. I mer profesjonelle termer kalles det «balanse». Slik den høyreekstreme amerikanske tv-kanalen Fox News kaller seg, ikke uten et snev av ironi, fair and balanced, rettferdig og balansert.

I konflikten i Midtøsten, hvor skylden ikke er likt fordelt, innebærer «balansert» å glemme hvilken part som er okkupasjonsmakten. Men for de fleste vestlige journalister er dette også en måte å beskytte seg mot fanatismen til de som ikke liker å høre brysomme fakta, ved å «balansere» disse mot ordene til andre kommentatorer som bortforklarer dem. Bortsett fra at vi ikke ser den samme bekymringen for balanse i andre internasjonale kriser, for eksempel i Ukraina, og det av minst to grunner. For det første burde bildene fra et utvidet blodbad i Gaza og bildene fra en rakett-alarm på en strand i Tel Aviv få balanseskålen til å helle i en viss retning. Dessuten, fordi noen av aktørene, israelerne i dette tilfellet, har profesjonelle pr-folk, mens de andre ikke har annet å gi vestlige medier enn lidelsene til sin sivilbefolkning. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Forrige sak

Var det nødvendig å drepe Gaddafi?

Default thumbnail
Neste sak

Arnested for den palestinske motstanden

Andre saker om Leder

Default thumbnail

Korrupt atferd

En tendens i tiden i nesten alle demokratier er velgernes følelse av

0 kr 0