Et uventet partnerskap

Uenighet om Irans atomprogram og krigen i Syria til tross: Israel og Russland blir stadig bedre venner i et politisk landskap preget av USAs svekkede innflytelse.

september 2014

Det gikk ikke upåaktet hen at Israels representant glimret med sitt fravær i FNs generalforsamling 27. mars. Til USAs store ergrelse avsto Israel fra å stemme over en resolusjon om ikke å anerkjenne innlemmelsen av Krim i Den russiske føderasjon. Episoden viser det komplekse forholdet mellom Israel og Russland. For på tross av uenigheter om krigen i Syria og Irans atomprogram, har de to landene en konstruktiv dialog.

Israel framstår stadig mer som en beleiret festning i det politiske landskapet i Midtøsten, og har nå registrert USAs svekkede innflytelse i regionen. Tel Aviv har derfor vendt seg mot Kreml. Konflikten i Syria har gitt russerne et comeback i Midtøsten, og gjort Russland uunngåelig i den geopolitiske omrokkeringen etter «den arabiske våren». Landets pragmatiske holdning står i skarp kontrast til de vestlige diplomatkorpsenes nøling, derfor har russernes besluttsomhet i brytekampen med Washington blitt nøye gransket, ikke bare i golflandene, men også i Israel, hvor Russland framstår som en stigende stormakt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal