Israel / Russland

Et uventet partnerskap

Uenighet om Irans atomprogram og krigen i Syria til tross: Israel og Russland blir stadig bedre venner i et politisk landskap preget av USAs svekkede innflytelse.

Posted on

Det gikk ikke upåaktet hen at Israels representant glimret med sitt fravær i FNs generalforsamling 27. mars. Til USAs store ergrelse avsto Israel fra å stemme over en resolusjon om ikke å anerkjenne innlemmelsen av Krim i Den russiske føderasjon. Episoden viser det komplekse forholdet mellom Israel og Russland. For på tross av uenigheter om krigen i Syria og Irans atomprogram, har de to landene en konstruktiv dialog.

Israel framstår stadig mer som en beleiret festning i det politiske landskapet i Midtøsten, og har nå registrert USAs svekkede innflytelse i regionen. Tel Aviv har derfor vendt seg mot Kreml. Konflikten i Syria har gitt russerne et comeback i Midtøsten, og gjort Russland uunngåelig i den geopolitiske omrokkeringen etter «den arabiske våren». Landets pragmatiske holdning står i skarp kontrast til de vestlige diplomatkorpsenes nøling, derfor har russernes besluttsomhet i brytekampen med Washington blitt nøye gransket, ikke bare i golflandene, men også i Israel, hvor Russland framstår som en stigende stormakt. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver