/

Et uventet partnerskap

Uenighet om Irans atomprogram og krigen i Syria til tross: Israel og Russland blir stadig bedre venner i et politisk landskap preget av USAs svekkede innflytelse.

Det gikk ikke upåaktet hen at Israels representant glimret med sitt fravær i FNs generalforsamling 27. mars. Til USAs store ergrelse avsto Israel fra å stemme over en resolusjon om ikke å anerkjenne innlemmelsen av Krim i Den russiske føderasjon. Episoden viser det komplekse forholdet mellom Israel og Russland. For på tross av uenigheter om krigen i Syria og Irans atomprogram, har de to landene en konstruktiv dialog.

Israel framstår stadig mer som en beleiret festning i det politiske landskapet i Midtøsten, og har nå registrert USAs svekkede innflytelse i regionen. Tel Aviv har derfor vendt seg mot Kreml. Konflikten i Syria har gitt russerne et comeback i Midtøsten, og gjort Russland uunngåelig i den geopolitiske omrokkeringen etter «den arabiske våren». Landets pragmatiske holdning står i skarp kontrast til de vestlige diplomatkorpsenes nøling, derfor har russernes besluttsomhet i brytekampen med Washington blitt nøye gransket, ikke bare i golflandene, men også i Israel, hvor Russland framstår som en stigende stormakt. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Prostitusjonspakten

Neste sak

Hjernen er ikke alene

Mer Israel

Venstresionismens kollaps i Israel

Etter fire valg på to år er det fullt politisk kaos i Israel, hvor de en gang så dominerende venstre­sionistiske partiene nå har kun 13 seter i parlamentet.

Israels ubønnhørlige høyredreining

I femti år har den franske journalisten Charles Enderlin dekket israelsk politikk. Her er hans beretning om de okkupasjonsivrige partilederne som gjorde Likud til Israels dominerende parti.

Da Tyskland ville pynte på omdømmet

Etter andre verdenskrig bidro Vest-Tyskland til byggingen av staten Israel for å pynte på omdømmet sitt. Slik fikk Vest-Tyskland en sentral, men lite kjent rolle i Midtøsten.

Unge, progressive og Israel-kritiske

Forholdet mellom amerikanske jøder og Israel har endret seg drastisk de siste førti årene, spesielt i de yngre generasjonene. De mest pro-israelske stemmene i USA er nå kristensionister.

Dokumentaren som måtte stanses

Al-Jazeera gikk undercover for å avdekke metodene til de mektige pro-israelske pressgruppene i USA. Men like før dokumentaren skulle sendes, ble den stanset av geopolitiske årsaker.

0 kr 0