Frankrike

Populistene i åkeren

Mens sosialistregjeringen til François Hollande sliter med tidenes laveste oppslutning, drømmer høyreradikale Front National om å bli Frankrikes bondeparti. Men innvandringsskepsis lar seg ikke forene med ønsket om billig utenlandsk arbeidskraft.

Posted on

«La oss være i fred og arbeide!» tordner flere hundre plakater langs veiene i Lot-et-Garonne. Hvem er denne aggressive beskjeden rettet mot? Coordination rurale 47 (CR 47), som står bak plakatene, lar det sveve i luften. CR 47 er fylkesavdelingen av bondeforeningen Coordination rurale, som siden 2001 har ledet landbrukskontoret. De bruker ofte medlemmenes jorder til slagordene sine: You’ll never walk alone! (supportersangen til Liverpool) eller «Vi er ikke sauer, vi lar oss ikke klippe!»

På disse markene har høyreradikale Front national (FN) de siste to årene hatt en historisk høy oppslutning. I juni i fjor stemte 46 prosent av velgerne i valgdistriktet Villeneuve-sur-Lot på Etienne Bousquet-Cassagne, FNs kandidat til nasjonalforsamlingen, etter at viseordfører og budsjettansvarlig Jérôme Cahuzac måtte gå av etter en økonomisk skandale. I andre valgomgang møtte Bousquet-Cassagne en kandidat fra det konservative UMP. I EU-valget i mai fikk FN 28,9 prosent av stemmene, og opptil 35 prosent i enkelte landsbyer. Selv om hjemmesitterne var i flertall, fikk FN bekreftet sin posisjon. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver