Populistene i åkeren

Mens sosialistregjeringen til François Hollande sliter med tidenes laveste oppslutning, drømmer høyreradikale Front National om å bli Frankrikes bondeparti. Men innvandringsskepsis lar seg ikke forene med ønsket om billig utenlandsk arbeidskraft.

«La oss være i fred og arbeide!» tordner flere hundre plakater langs veiene i Lot-et-Garonne. Hvem er denne aggressive beskjeden rettet mot? Coordination rurale 47 (CR 47), som står bak plakatene, lar det sveve i luften. CR 47 er fylkesavdelingen av bondeforeningen Coordination rurale, som siden 2001 har ledet landbrukskontoret. De bruker ofte medlemmenes jorder til slagordene sine: You’ll never walk alone! (supportersangen til Liverpool) eller «Vi er ikke sauer, vi lar oss ikke klippe!»

På disse markene har høyreradikale Front national (FN) de siste to årene hatt en historisk høy oppslutning. I juni i fjor stemte 46 prosent av velgerne i valgdistriktet Villeneuve-sur-Lot på Etienne Bousquet-Cassagne, FNs kandidat til nasjonalforsamlingen, etter at viseordfører og budsjettansvarlig Jérôme Cahuzac måtte gå av etter en økonomisk skandale. I andre valgomgang møtte Bousquet-Cassagne en kandidat fra det konservative UMP. I EU-valget i mai fikk FN 28,9 prosent av stemmene, og opptil 35 prosent i enkelte landsbyer. Selv om hjemmesitterne var i flertall, fikk FN bekreftet sin posisjon. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Et ekteskap i oppløsning

Default thumbnail
Neste sak

Angsten for friheden

Andre saker om Frankrike

Febrilsk virusindustri

Helsevesenet i Frankrike viser seg å være fullstendig uforberedt i møte med Covid-19, mye på grunn

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.