Rene laken

Sexkjøpsdebatten forholder seg til prostitusjon på et rent abstrakt plan: som en enkel og frivillig byttehandel der alle involverte parter er like. Sex for penger, tjeneste mot tjeneste.

«Det mest problematiske ved loven er at den også forbyr sexsalg som et resultat av frivillig handling mellom voksne mennesker. Et slikt forbud er i sin natur moralistisk,» sto det på lederplass i Bergens Tidende 18. januar. Under tittelen «Meningsløs moralisme» går redaksjonen til angrep på sexkjøpsloven, fordi de mener at «straffeloven skal ikke brukes som instrument for å oppdra befolkningen og befeste holdninger». Regjeringen ønsker å fjerne sexkjøpsloven med samme begrunnelse. Lederen er symptomatisk for en sexkjøpsdebatt som forholder seg til prostitusjon på et rent abstrakt plan: som en enkel og frivillig byttehandel der alle involverte parter er like. Sex for penger, tjeneste mot tjeneste.

Prostituerte er utsatt for vold, voldtekt, trakassering, kjønnssykdommer, skader i underlivet og psykiske lidelser. Pro Sentrets undersøkelser viser at over halvparten av norske prostituerte har opplevd vold fra en kunde. Danske Tanja Rahm som i vinter var i Norge for å dele sine erfaringer som prostituert, fortalte om intimgrenser som stadig ble presset. Etter en dag med mange kunder hadde hun så sterke smerter at hun ikke kunne gå. Dette er den virkeligheten man ikke kan ønske å skåne sårbare mennesker for i Norge uten å bli kalt moralist. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Patriotenes dilemma

Neste sak

Ny kald krig

Mer Leder

Fransk fiskekrok

I 2017 ble Emmanuel Macron framstilt som det liberale sentrums redning. Fire år senere er det

«Ti stille!»

Når man har først har funnet et forhatt mål som ingen ønsker å bli forbundet med,

Vaklende topp

Når pengene ikke lenger sildrer riktig vei, må kasinoet tydeligvis stenges.

0 kr 0