Leder

Rene laken

Sexkjøpsdebatten forholder seg til prostitusjon på et rent abstrakt plan: som en enkel og frivillig byttehandel der alle involverte parter er like. Sex for penger, tjeneste mot tjeneste.

Posted on

«Det mest problematiske ved loven er at den også forbyr sexsalg som et resultat av frivillig handling mellom voksne mennesker. Et slikt forbud er i sin natur moralistisk,» sto det på lederplass i Bergens Tidende 18. januar. Under tittelen «Meningsløs moralisme» går redaksjonen til angrep på sexkjøpsloven, fordi de mener at «straffeloven skal ikke brukes som instrument for å oppdra befolkningen og befeste holdninger». Regjeringen ønsker å fjerne sexkjøpsloven med samme begrunnelse. Lederen er symptomatisk for en sexkjøpsdebatt som forholder seg til prostitusjon på et rent abstrakt plan: som en enkel og frivillig byttehandel der alle involverte parter er like. Sex for penger, tjeneste mot tjeneste.

Prostituerte er utsatt for vold, voldtekt, trakassering, kjønnssykdommer, skader i underlivet og psykiske lidelser. Pro Sentrets undersøkelser viser at over halvparten av norske prostituerte har opplevd vold fra en kunde. Danske Tanja Rahm som i vinter var i Norge for å dele sine erfaringer som prostituert, fortalte om intimgrenser som stadig ble presset. Etter en dag med mange kunder hadde hun så sterke smerter at hun ikke kunne gå. Dette er den virkeligheten man ikke kan ønske å skåne sårbare mennesker for i Norge uten å bli kalt moralist. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver