Brutal ærlighet

Det er et dårlig tegn for offentlig debatt om begreper som «hjertevarme» og «raushet» blir redusert til politisk korrekthet og moralisme.

«Vi er på vei til å bli en nasjon som vet prisen på alt, men ikke verdien av noe. (…) Hva er det verdt å få en ny generasjon til å føle verdien av å stå skulder ved skulder, av å føle verdien av fellesskapet, å la dem vise hele verden hva vi kan få til her til lands?» Disse ordene sto å lese i en kronikk nylig. Handlet det om nødhjelp? Asylpolitikk? Nei, selvfølgelig ikke. Innlegget var signert Høyre-politiker Marvin Wiseth, og hadde den kostelige tittelen «Hvor tok rausheten veien i OL-debatten?».[ref] Marvin Wiseth, «Hvor tok rausheten veien i OL-debatten», Adresseavisen, 23. september 2014.[/ref] Det var i alle fall ikke inn i innvandringsdebatten den forsvant.

Etter det svenske valget har et nærmest samlet norsk kommentatorkorps latterliggjort söta bror for sin myke (eller fraværende) innvandringsdebatt. I NRK Debatten samme uke uttalte sågar Wiseths partikollega Stefan Heggelund at det ville være utenkelig for en norsk statsminister å be befolkningen om å «åpne hjertene» for flyktninger, slik Fredrik Reinfeldt har gjort i Sverige. Her i Norge er vi av det mer nøkterne og pragmatiske slaget, og har vært tøffe nok til å ta innvandringsdebatten ved hornene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Når sparepolitikk dreper

Default thumbnail
Neste sak

Farvel til våpnene

Andre saker om Leder

Default thumbnail

Grønn frikobling

Forutsetningen for en reell grønn politikk er å frikoble den fra økonomisk

0 kr 0