Brutal ærlighet

Det er et dårlig tegn for offentlig debatt om begreper som «hjertevarme» og «raushet» blir redusert til politisk korrekthet og moralisme.

oktober 2014

«Vi er på vei til å bli en nasjon som vet prisen på alt, men ikke verdien av noe. (…) Hva er det verdt å få en ny generasjon til å føle verdien av å stå skulder ved skulder, av å føle verdien av fellesskapet, å la dem vise hele verden hva vi kan få til her til lands?» Disse ordene sto å lese i en kronikk nylig. Handlet det om nødhjelp? Asylpolitikk? Nei, selvfølgelig ikke. Innlegget var signert Høyre-politiker Marvin Wiseth, og hadde den kostelige tittelen «Hvor tok rausheten veien i OL-debatten?». Det var i alle fall ikke inn i innvandringsdebatten den forsvant.

Etter det svenske valget har et nærmest samlet norsk kommentatorkorps latterliggjort söta bror for sin myke (eller fraværende) innvandringsdebatt. I NRK Debatten samme uke uttalte sågar Wiseths partikollega Stefan Heggelund at det ville være utenkelig for en norsk statsminister å be befolkningen om å «åpne hjertene» for flyktninger, slik Fredrik Reinfeldt har gjort i Sverige. Her i Norge er vi av det mer nøkterne og pragmatiske slaget, og har vært tøffe nok til å ta innvandringsdebatten ved hornene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal