Stille suksess

I krisetider er det ikke hverdagskost at en statsleder blir gjenvalgt for en tredje periode i første valgomgang. Når Evo Morales blir gjenvalgt med hele 61 prosent av stemmene, fortjener det mer oppmerksomhet.

I krisetider er det ikke hverdagskost at en statsleder blir gjenvalgt for en tredje periode i første valgomgang. Når Evo Morales blir gjenvalgt med hele 61 prosent av stemmene, fortjener det mer oppmerksomhet. Særlig siden dette skjedde i Bolivia, et land som skiftet president hele fem ganger mellom 2001 og 2005. Og at Morales kan skryte av en reduksjon av fattigdommen med 25 prosent, en økning av minstelønnen (reallønn) på 87 prosent, nedsatt pensjonsalder og en økonomisk vekst på over fem prosent årlig – og alt dette siden 2006. Det sies at begeistringen for politikk må vekkes til live igjen. Hvorfor blir det ikke da mer blest om disse gode nyhetene? Kan det være fordi de skyldes progressive reformer, gjennomført av venstreregjeringer?

Om ikke latinamerikanske venstreregjeringers suksess får overskrifter i Vesten, gjør heller ikke konservatives nederlag det. Heller ikke på et felt som sikkerhet. I år er fem journalister blitt drept i Mexico. Senest for en måned siden ble radiojournalisten Atilano Román Tirado skutt midt under en sending. I sitt ukentlige program krevde Tirado flere ganger erstatning for de 800 familiene som er blitt tvangsflyttet under byggingen av et damanlegg. Et skjebnesvangert engasjement i et land hvor bortføringer, tortur og drap er daglig kost, og særlig rammer den som våger å sette spørsmålstegn ved en pillråtten og mafiapreget samfunnsorden. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Dødelig grense

Default thumbnail
Neste sak

Argentina mot gribbene, del 2

Andre saker om Leder

Tjueårskrigen

Så snart krigslobbyen klirrer med Russland-bjella, hyler republikanerne og demokratene unisont i frykt – med redaksjonell

Sa noen systemisk?

USAs bedriftsledere og konservative politikere vil gjøre alt for at folkebevegelsen skal slå seg til ro

Pengenes andre ansikt

Gjeld har de siste femti årene blitt den dominerende, høyst reelle, men samtidig metafysiske veven som

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.