Klikk på bildet for å forstørre.
Ukraina

Ingenmannslandet i Øst-Ukraina

Ukraina er mer splittet enn noen sinne. Troppeoppbygging på begge sider skaper frykt for at kampene skal blusse opp igjen i Donbass. De ukrainske myndighetene har stanset alle pengeoverføringer til de to «opprørsrepublikkene» i øst. Pengene renner ut og institusjonene kollapser, mens vinteren allerede har startet.

Posted on

På tross av at takene er sprengt av og mursteinsveggene er svertet av brann, bor det fremdeles noen mennesker i Putilovka, to kilometer fra flyplassen i Donetsk i Øst-Ukraina. Dimitri drar av og til tilbake for å besøke gamle naboer. Blant ruinene kryper noen krigere sammen foran et bål hvor en kaffekjele putrer. «Vi får ingen hjelp,» klager den gamle mannen mens han betrakter en haug med murbrokker og forvridde jernstenger.

Dimitri overnatter hos foreldrene. Mange har flyktet til Kiev eller Russland. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (HCR) har over 830 000 personer forlatt hjemmene sine siden krigen startet,[ref] Ifølge HCR har 400 000 ukrainere flyktet til Russland i 2014, mens 430 000 er internt fordrevet.[/ref] en krig som så langt offisielt har krevd over 4000 liv. De som er igjen klarer seg så godt de kan. Det er ikke mye arbeid å få. Mange bedrifter, butikker og de fleste bankene har stengt dørene i de selverklærte folkerepublikkene Donetsk (DNR) og Luhansk (LNR). Hver dag er det lange køer foran postkontorene der folk får tilsendt penger. «Jeg lever på sparepengene mine, men de tar snart slutt,» sier den pensjonerte gruvearbeideren Aleksej. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver