Permanent unntakstilstand

Neste år starter testflygningene av det norske forsvarets storsatsing: det autonome våpensystemet Joint Strike Missile. Forsvarets hjertebarn normaliserer en unntakstilstand der lov og rett ikke lenger gjelder.

En skulle tro det var science fiction. Neste år starter testflygningene av det norske forsvarets storsatsing: det autonome våpensystemet Joint Strike Missile. Missilet har vært under utvikling hos Kongsberg Gruppen i tolv år, og gjør Norge til et av få land med slik teknologi under oppseiling. Når missilet er operativt, kan det legge ut på oppdrag for egen maskin og finne, gjenkjenne og drepe forhåndsprogrammerte mål uten menneskelig inngripen.

Det er noe særskilt skremmende med tanken på å bli drept av en robot. Selv om det norske våpensystemet ikke er fullstendig autonomt, siden det er avhengig av å få utpekt sitt mål av mennesker, bidrar det til å fjerne menneskene et hakk lenger vekk fra drapshandlingen. Der en dronepilot i det minste må utføre og bevitne angrepet trygt plassert bak joysticken, trenger ingen å være bøddel når missilet blir forhåndsprogrammert. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Default thumbnail
Forrige sak

Velferd på anbud

Default thumbnail
Neste sak

Veldedighet mot velferdsstaten

Andre saker om Leder

Default thumbnail

Korrupt atferd

En tendens i tiden i nesten alle demokratier er velgernes følelse av

0 kr 0