Permanent unntakstilstand

Neste år starter testflygningene av det norske forsvarets storsatsing: det autonome våpensystemet Joint Strike Missile. Forsvarets hjertebarn normaliserer en unntakstilstand der lov og rett ikke lenger gjelder.

En skulle tro det var science fiction. Neste år starter testflygningene av det norske forsvarets storsatsing: det autonome våpensystemet Joint Strike Missile. Missilet har vært under utvikling hos Kongsberg Gruppen i tolv år, og gjør Norge til et av få land med slik teknologi under oppseiling. Når missilet er operativt, kan det legge ut på oppdrag for egen maskin og finne, gjenkjenne og drepe forhåndsprogrammerte mål uten menneskelig inngripen.

Det er noe særskilt skremmende med tanken på å bli drept av en robot. Selv om det norske våpensystemet ikke er fullstendig autonomt, siden det er avhengig av å få utpekt sitt mål av mennesker, bidrar det til å fjerne menneskene et hakk lenger vekk fra drapshandlingen. Der en dronepilot i det minste må utføre og bevitne angrepet trygt plassert bak joysticken, trenger ingen å være bøddel når missilet blir forhåndsprogrammert. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Velferd på anbud

Neste sak

Veldedighet mot velferdsstaten

Mer Leder

Fransk fiskekrok

I 2017 ble Emmanuel Macron framstilt som det liberale sentrums redning. Fire år senere er det ikke mye liberalitet igjen i presidentgjerningen hans.

«Ti stille!»

Når man har først har funnet et forhatt mål som ingen ønsker å bli forbundet med, er det lett å utvide rommet for bannlysning og forbud.

Vaklende topp

Når pengene ikke lenger sildrer riktig vei, må kasinoet tydeligvis stenges.

Hvem blir den neste fienden?

Siden Washington ønsker å innta lederrollen i kampen for «demokratiet», bør satellittstatene være klar over at USA ikke er enig med seg selv om hvem som er hovedfienden.

0 kr 0