En beskjeden og vanvittig drøm

Syrizas valgskred kan bli starten på den forandringen Europa trenger, og bekjempe desperasjonen som fôrer høyreekstremistenes propaganda og jihadistenes nihilisme.

I august 1914 skjelver arbeiderbevegelsen i Frankrike som Tyskland. Lederne i venstrepartiene og fagforeningene erklærer borgfred og slutter opp om «forsvaret av nasjonen». De progressive kampene settes til side. Det var vanskelig å gjøre annet da de første blodige slagene allerede hadde etterlatt seg mange tusen døde. Hvem ville hørt fredssnakk i støyen fra våpen og nasjonalisme? Men i juni, kanskje også juli, var det fortsatt mulig å blokkere slaget.

Et århundre senere er «sivilisasjonskonflikt» fortsatt bare et av mange mulige scenarier. Kampen som synes å ha startet i Europa, i Hellas og så i Spania, kan unngå at det blir en realitet. Men jihadistattentatene, «krigen mot terror» og innskrenkning av offentlige friheter leder mot dette katastrofescenariet. Disse står i fare for å forverre krisene vi må løse. Dette er trusselen. Svaret på denne utfordringen vil komme i de neste månedene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Dyster rivalisering mellom IS og Al-Qaida

Neste sak

Islamofobi eller fattigfrykt?

Andre saker om Kommentar

0 kr 0