Kommentar

En beskjeden og vanvittig drøm

Syrizas valgskred kan bli starten på den forandringen Europa trenger, og bekjempe desperasjonen som fôrer høyreekstremistenes propaganda og jihadistenes nihilisme.

Posted on

I august 1914 skjelver arbeiderbevegelsen i Frankrike som Tyskland. Lederne i venstrepartiene og fagforeningene erklærer borgfred og slutter opp om «forsvaret av nasjonen». De progressive kampene settes til side. Det var vanskelig å gjøre annet da de første blodige slagene allerede hadde etterlatt seg mange tusen døde. Hvem ville hørt fredssnakk i støyen fra våpen og nasjonalisme? Men i juni, kanskje også juli, var det fortsatt mulig å blokkere slaget.

Et århundre senere er «sivilisasjonskonflikt» fortsatt bare et av mange mulige scenarier. Kampen som synes å ha startet i Europa, i Hellas og så i Spania, kan unngå at det blir en realitet. Men jihadistattentatene, «krigen mot terror» og innskrenkning av offentlige friheter leder mot dette katastrofescenariet. Disse står i fare for å forverre krisene vi må løse. Dette er trusselen. Svaret på denne utfordringen vil komme i de neste månedene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver