Kong kulls herjinger

Kull er fremdeles den viktigste energikilden i USA. Minst fem hundre fjell og tre tusen kilometer med elv har forsvunnet for å forsyne amerikanerne med strøm. Gruvearbeiderne er skviset mellom gode lønninger, ekstreme miljøødeleggelser og store helseplager.

Ettermiddagen 5. april 2010 herjet en kraftig brann i kullgruven Upper Big Branch i Coal River Valley i Vest-Virginia. Flere gruvearbeidere var fanget i gruvegangene. Mens CNN sendte ut satellitt-biler, kom Barack Obama med en uttalelse på tv. Den inneklemte dalen med halvtomme landsbyer hvor springvannet lukter diesel, ble plutselig sentrum i den amerikanske mediestormen. Den makabre spenningen tok slutt etter noen dager, da det ble klart at 29 arbeidere hadde mistet livet.

To minnesmerker er reist. Det ene består av 29 silhuetter i granitt på rad som holder rundt hverandre. Det er finansiert av industrien og tilegnet «alle gruvearbeidere som er blitt skadet, syke eller har mistet livet på jobb». Det andre minnesmerket er mer intimt, og står på selve åstedet: 29 hjelmer og like mange blomsterkranser. En av dalens beboere har skrevet med kritt på bakken: «Gud velsigne kullet.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Politisk depression på pigeværelset

Neste sak

Oljekappløp i havet

Andre saker om USA

Hvit flukt

Hvite foreldre i USAs øvre middelklasse tar barna sine ut av prestisjetunge skoler for å hindre

Tjueårskrigen

Så snart krigslobbyen klirrer med Russland-bjella, hyler republikanerne og demokratene unisont i frykt – med redaksjonell

Amerikas delte stater

Amerikanerne kutter all kontakt med omverdenen og bygger en festning rundt landet. En radikalisert venstreside tyr

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.