Politisk depression på pigeværelset

Alle velmenende kræfter klør sig i hovedet og spørger hvorfor de unge er så deprimerede. Er et Riot Grrrl-inspireret raseri en mulig udvej for Norges deprimerede døtre?

Do you wanna stay in bed all day?
Do you remember feeling any other way?
– Le Tigre

Du spadserer i skoven, gule blade drysser fra træerne, en tåre drypper på kinden. Forskellen mellem melankoli og depression består i at den melankolske stadig kan opfatte skønheden i tilstanden, mens den deprimerede befinder sig i en dyb følelsesløs tilstand. Den som spadserer i skoven er muligvis moody, men trænger næppe medicin. En del kritikere er optagede af at skrive om depression som noget andet og mere end et individuelt problem som kan løses ved hjælp af medikamenter. Disse er mindre interesserede i psykiatri og kemi og beskæftiger sig snarere med den vestlige civilisations postfordistiske midnatstime, hvor produktionsbåndene står stille, og hvor poesien næppe flyder over af futuristisk ekstase over racerbilens guddommelige hastighed. Det skulle da også være underligt hvis vi skulle insistere på at zoome ind på kemisk ubalance i hjernen løsrevet fra alle sociale kontekster, for eksempel fra tidens aktuelle finanskriser. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Moi non plus

Neste sak

Kong kulls herjinger

Mer Essay

Uansvarlig optimisme

Kampanjene for å vekke folk og politikere med fakta, følelser og mørke framtidsscenarier har skapt en

0 kr 0