Oljekappløp i havet

Kina og Japan er blant landene som kjemper om tilgang til olje- og gassreserver i havet. Verdensøkonomien blir stadig mer avhengig av energiressurser til havs.

Utplasseringen av boreriggen HYSY-981 i et omstridt farvann i Sørkinahavet i mai i fjor har ført til mange spekulasjoner om kinesernes motiver. Flere vestlige observatører mener at de kinesiske myndighetene vil demonstrere kontroll over det de anser som sine egne maritime territorier, og forhindre at andre land, som Vietnam og Filippinene, gjør krav på dem. Utplasseringen skriver seg inn i «en rekke kinesiske grep for å forsvare landets herredømme over omstridte havområder i Sørkinahavet de siste årene,» ifølge Erica Downs, Kina-spesialist i Brookings Institution i Washington D.C. Andre slike grep, sier hun, er kinesernes overtakelse av Scarborough-revet, et ubebodd landområde som både Kina og Filippinene gjør krav på, og stadige aggresjoner mot vietnamesiske overvåkningsbåter.

For mange i Kina er disse aksjonene legitime uttrykk for Kinas framvekst som den ubestridte regionale stormakten. Mens landet tidligere ikke var i stand til å beskytte sine havområder, har Kina nå tilstrekkelig styrke til å gjøre det, hevder kinesiske analytikere. Men selv om nasjonalistiske og geopolitiske hensyn uten tvil har vært viktige for beslutningen om å utplassere boreriggen, må vi ikke undervurdere kinesernes interesse i å lete etter verdifulle olje- og gassforekomster. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Kong kulls herjinger

Default thumbnail
Neste sak

Mørke skyer over russisk økonomi

Andre saker om Energi

Strøm til Europa

Etter oljeprisfallet i 2014 har Desertec gått i dvale, men ideen om å flytte strømproduksjonen er

Petroparanoia

Rekordlav oljepris har ført til inflasjon i spekulasjoner og konspirasjonsteorier. Geniet fikk en åpenbaring. Med en

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.