Støtt Hellas

Tyskland har akseptert en midlertidig avtale med Hellas, men kampen er langt fra over. På spill står framtiden til det europeiske demokratiet.

Ingen trenger å forklare grekerne hva ’demokrati’ betyr. Likevel er de blitt belært til stadighet etter at de valgte et venstreparti som er fast bestemt på å vende ryggen til sparepolitikken som i seks år har pint landet. Formaningene kommer fra læremestere som vet hva de snakker om: De har innført traktater som ble avvist i folkeavstemninger og brutt valgløfter så snart valget er vunnet. Nå er de i en styrkeprøve med noen som forsøker å holde det de har lovet og gjør det de tror på. Styrkeprøven er ujevn ettersom sistnevnte kan gi ideer om motstand til andre som har resignert i maktesløshet. Konflikten handler om mer enn Hellas’ skjebne: på spill står framtiden til det europeiske demokratiet.

Så snart Syrizas seier var klar, syntes alle i Europa å ta ordet. På arrogant vis forklarte regjeringene i Berlin, Madrid, Haag, Lisboa og Helsinki at maktskiftet i Athen ikke endrer noe som helst, for politikken grekerne har avvist skal videreføres uten den minste endring. I en mildere tone ble det samme hvisket i Roma, Brussel og Paris: «Respekt for velgerne må forsones med Hellas’ reformforpliktelser,» sa den franske utenriksministeren, Laurent Fabius. Men regjeringene i EU synes bare å ha fått med seg det siste og blir fornærmet når Tsipras insisterer på å snakke om det første. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Fanget i spekulativ korrupsjon

Neste sak

Uranfronten

Andre saker om Leder

Tjueårskrigen

Så snart krigslobbyen klirrer med Russland-bjella, hyler republikanerne og demokratene unisont i frykt – med redaksjonell

Sa noen systemisk?

USAs bedriftsledere og konservative politikere vil gjøre alt for at folkebevegelsen skal slå seg til ro

Pengenes andre ansikt

Gjeld har de siste femti årene blitt den dominerende, høyst reelle, men samtidig metafysiske veven som

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.