Leder

Støtt Hellas

Tyskland har akseptert en midlertidig avtale med Hellas, men kampen er langt fra over. På spill står framtiden til det europeiske demokratiet.

Posted on

Ingen trenger å forklare grekerne hva ’demokrati’ betyr. Likevel er de blitt belært til stadighet etter at de valgte et venstreparti som er fast bestemt på å vende ryggen til sparepolitikken som i seks år har pint landet. Formaningene kommer fra læremestere som vet hva de snakker om: De har innført traktater som ble avvist i folkeavstemninger og brutt valgløfter så snart valget er vunnet. Nå er de i en styrkeprøve med noen som forsøker å holde det de har lovet og gjør det de tror på. Styrkeprøven er ujevn ettersom sistnevnte kan gi ideer om motstand til andre som har resignert i maktesløshet. Konflikten handler om mer enn Hellas’ skjebne: på spill står framtiden til det europeiske demokratiet.[ref] Se «En beskjeden og vanvittig drøm», Le Monde diplomatique, februar 2015.[/ref]

Så snart Syrizas seier var klar, syntes alle i Europa å ta ordet. På arrogant vis forklarte regjeringene i Berlin, Madrid, Haag, Lisboa og Helsinki at maktskiftet i Athen ikke endrer noe som helst, for politikken grekerne har avvist skal videreføres uten den minste endring. I en mildere tone ble det samme hvisket i Roma, Brussel og Paris: «Respekt for velgerne må forsones med Hellas’ reformforpliktelser,» sa den franske utenriksministeren, Laurent Fabius. Men regjeringene i EU synes bare å ha fått med seg det siste og blir fornærmet når Tsipras insisterer på å snakke om det første. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver