Første kvinne legger stemmeseddelen i urnen ved det norske kommunevalget i 1910. Foto: Ukjent / Oslo Museum.
Første kvinne legger stemmeseddelen i urnen ved det norske kommunevalget i 1910. Foto: Ukjent / Oslo Museum.

Forgjengelig demokrati

Mange mener at allmenn stemmerett er demokratiseringens endepunkt, og at en reversering av prosessen er umulig. Men ferden mot stemmerett har aldri vært en lineær prosess.

Demokratiet er i krise. Et ferskt eksempel er avstanden mellom partiprogrammet som Syriza vant det greske valget med i januar og flommen av krav EU har påtvunget den greske regjeringen i etterkant. «Det er en 70–30-logikk,» forklarte EUs økonomikommissær, Pierre Moscovici. «70 prosent av tiltakene er ikke oppe til forhandling, 30 prosent kan endres.» I vår tids politiske verdihierarki kommer folkesuvereniteten dårlig ut.

Som alle politiske styresett, kan demokratier dø. De kan forsvinne. For å forstå hvorfor må vi spørre oss hvordan de oppstår. Representative demokratier består av en samling politiske, juridiske, økonomiske og kulturelle institusjoner. Innføringen av trygdekassene i Europa var ikke bare et sosialt, men også et demokratisk framskritt som gjør at alle kan utøve sitt borgerskap fordi de er beskyttet mot tilværelsens tilfeldigheter. Ikke desto mindre finnes det et prinsipp som særlig kjennetegner dagens representative demokrati: allmenn stemmerett, det vil si alle voksne borgeres rett til å velge sine representanter eller å si sin mening i en folkeavstemning. Denne retten er forbundet med en rekke grunnleggende friheter: tankefrihet, ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og organisasjonsfrihet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Tropisk tørke i São Paulo

Default thumbnail
Neste sak

Fanget av mobiliteten

Andre saker om Historie

Falskmyntnere

Når EU-parlamentet skriver historien i stedet for historikerne.

Frihandel med kanon

Den økonomiske liberalismens globale talerør er imot statlig innblanding, men ikke når

Keynes og fredens pris

Versaillestraktaten nevnes vanligvis for de påståtte konsekvensene, nemlig at fredsoppgjøret kvalte Tyskland

Myntenes makt

Vi lever i en kapitalistisk tidsalder, hvor stadig flere samfunnsområder blir fanget

0 kr 0