Petroparanoia

Rekordlav oljepris har ført til inflasjon i spekulasjoner og konspirasjonsteorier.

Geniet fikk en åpenbaring. Med en forestilling om at Iran og Venezuela var sterke formulerte New York Times-spaltist Thomas Friedman i 2009 «Petropolitikkens Første Lov»: «Oljeprisen og friheten alltid i motsatt retning i oljerike petrostater.» Men, presiserer Friedman, en egen fysikk gjelder for de snille landene hvor hans bøker selger i bøtter og spann. «Storbritannia, Norge, USA, for eksempel, vil ikke være underlagt Petropolitikkens Første Lov.»

Ingen frihetsvind blåser over Riyadh og Moskva på tross av et spektakulært fall i oljeprisen siden juni 2014. Men det har egget mange kommentatorer med forkjærlighet for teorier med store bokstaver. Fakta er at prisen på et fat råolje som i 2011 flakset rundt 110 dollar ble mer enn halvert fra 19. juni i fjor (115 dollar) til 13. januar i år (46 dollar), før den i mars flatet ut mellom 50 og 60 dollar. Analytikerne regnet med at kaoset i Midtøsten og problemer i den amerikanske produksjonen vil få opp prisene igjen – de ble skuffet. På den ene siden begrenser en fallende vekst i Kina og stagnasjon i Europa etterspørselen etter olje og gass. På den andre siden har det globale tilbudet blitt større enn antatt: produksjonen har tatt seg opp i Libya i sommer, den irakiske eksporten har holdt seg og utvinningen er fortsatt frenetisk i USA, hvor oljeskifer slår alle rekorder. Fallende etterspørsel, økende tilbud: prisfallet synes diktert av markedslovene. Den inngår ikke desto mindre i en geostrategisk kontekst som åpner for alle slags spekulasjoner om skjulte motiver hos aktørene i dette spillet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

ILOs tvetydige strategi

Neste sak

Krig, ikke kaos

Andre saker om Energi

Strøm til Europa

Etter oljeprisfallet i 2014 har Desertec gått i dvale, men ideen om å flytte strømproduksjonen er

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.