Mexico

«Taxien stopper brått … »

Tortur, massakrer og forsvinninger er blitt en del av hverdagen i Mexico. Volden til narkogjengene er tett knyttet til en voldelig subkultur som også finnes i staten. Sergio González Rodríguez har avdekket disse båndene mellom politikere, politi og kriminelle. Her forteller han om sitt møte med volden.

Posted on

Jeg sitter foran en skjerm som viser en video. En ukjent mann blir torturert. En tv-kanal har invitert meg til et intervju som vil bli filmet og brukt i et program for politisk analyse. Et kontor blir et improvisert studio. Vendt mot et kamera lytter jeg til forskjellige spørsmål om ekstrem vold i kriminell sammenheng. Jeg svarer intervjueren med å for-svare det jeg kaller Sontag-tesen: Vi må akseptere at de grusomme bildene forfølger oss.[ref] Susan Sontag, Å betrakte andres lidelse, Pax, Oslo, 2004.[/ref] De gir oss en form for selvinn-sikt. Sensur tjener kun manipuleringen av virkeligheten som skjuler myndighetenes maktmisbruk, inkompetanse, ineffektivitet og uansvarlighet.

Når intervjuet er over ber de meg sette meg foran en skjerm: Jeg skal forklare noen bilder. Det samme kameraet som filmet svarene mine rettes igjen mot meg. Presset er åpenbart. Jeg husker Dziga Vertovs teori om kinoøyet og dets prinsipper (objektivitet, spontanitet, nøyaktighet, råbilder underlagt en senere montasje) og aksepterer utfordringen, fordi jeg straks forstår at neste etappe er en slags prøve jeg må gjennomgå. Mens jeg setter meg ned flyr bildene forbi. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver